Cele mai puternice 5 derby-uri din Europa

Rivalitățile din fotbal sunt influențate și de calitatea echipelor care le dispută în fiecare an.

Majoritatea derby-urilor au contexte istorice sau sunt dezvoltate pe fondul rivalităților locale. Unele meciuri atrag audiențe uriașe în toată lumea, precum El Clasico, dintre FC Barcelona și Real Madrid, în timp ce altele încing spiritele doar pe plan local.

Mai jos, puteți citi care sunt cele mai puternice derby-uri din Europa din punct de vedere al calității echipelor.

1. Borussia Dortmund – Bayern Munchen. Der Klassiker. Finala Ligii Campionilor din acest an va fi un meci între două formații din Germania, care până de curând nu disputau un derby, ele având rivalități locale mult mai puternice.

Cele două s-au întâlnit ieri în Bundesliga, iar scorul a fost egal, 1-1, la Dortmund. A fost un preludiu al finalei de Liga Campionilor, din 25 mai. Transferul lui Mario Goetze la Bayern a amplificat ura ceor din Dortmund față de gruparea din MUnchen. Ambele grupări au câștigat Liga Campionilor. Borussia a cucerit titlul în 2011 și 2012, câștigând și cinci derby-uri în această perioadă. Bayern s-a revanșat în acest sezon, când a câștigat titlul la o diferență uriașă de puncte.

2. Barcelona – Real Madrid. El Clasico. Semifinalistele din Liga Campionilor au istorii bogate, iar rivalitatea dintre ele este una la nivel planetar. După finala Ligii Campionilor, meciul dintre cele două este cel mai urmărit în lume, cu audiențe de aproape 400 de milioane de telespectatori.

El Clasico a devenit în ultimii ani și o luptă între cei mai buni jucători din lume, între Lionel Messi și Cristiano Ronaldo.

3. Manchester United – Liverpool. Cel mai important derby din Anglia nu a scăzut deloc în intensitate în ultimele decenii, cu toate că FC Liverpool nu a mai câștigat niciun titlu pe plan intern. ”Cormoranii” s-au impus în Liga Campionilor, unde încă au un avantaj față de ”diavoli”, în ciuda evoluțiilor excelente ale acestora în competiția europeană de elită din ultimii ani.

Atât United, cât și Liverpool sunt cele mai de succes formații din Anglia. Manchester a cucerit 13 titluri în ultimii 21 de ani în Premier League, în timp ce Liverpool nu a câștigat nici măcar unul. Rivalitatea dintre fani este uriașă, iar duelurile sunt mereu foarte încinse.

4. PSG – Olympique Marseille. Le Classique. Cea mai nouă rivalitate din fotbalul mare s-a născut în urmă cu doar 41 de ani. Este o luptă între sudul boem al Franței și nordul aristocratic. Marseille a dominat duelurile în prima parte a rivalității, însă de curând, odată cu milioanele de euro investite în Capitală, PSG a devenit echipa de bătut.

Ambele formații au o bază impresionantă de fani și o sumedenie de vedete la dispoziție, iar rivalitatea a prins amploare și în urma unor conflicte violente între suporteri.

5. Inter Milano – Juventus Torino. Derby d’Italia. Cea mai intensă rivalitate din Peninsulă propune în fiecare an partide de calitate și, indiferent de poziția ocupată în clasament de cele două, rezultatul este mereu imprevizibil.

Juve și Inter au câștigat împreună 46 de titluri în Italia, iar până în 2006, când Juventus a fost retrogradată în urma scandalului Calciopoli, erau singurele două formații care nu părăsiseră vreodată Serie A.

Când Juve își lingea rănile după acel moment controversat, Inter strângea titlu după titlu în Italia și își adăuga o Ligă a Campionilor în palmares. În ultimii doi ani, ”Bătrâna Doamnă” a revenit în forță și a ieșit campioană în Italia.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.