Cine se poate trata gratuit de „boala secolului!” De ce acte ai nevoie?

Cine se poate trata gratuit de „boala secolului!” De ce acte ai nevoie? Boala Secolului, așa cum a fost numită de Organizația Mondială a Sănătății se poate trata gratuit și în România, deși mulți nu știu acest lucru. După ce ani la rând acesta a fost considerat un subiect tabu, iar oamenii se fereau parcă să meargă la psiholog, acum mulţi români sunt interesaţi de modul cum pot face şedinţe de psihoterapie pe gratis.
CITEȘTE ȘI: MAI MULTE BURSE PENTRU ELEVII DIN PITEȘTI! AFLĂ ÎN CE ȘCOLI!
Deși ședințele de psihoterapie reprezintă o investiție foarte bună, pentru mulți români sunt foarte scumpe și nu și le pot permite. Tariful pentru o ședință la psihoterapeut variază între 100 și 300 de lei, dar poate ajunge și la 450 de lei, atunci când psihologul este unul foarte experimentat. Problema apare din start deoarece o persoană are nevoie de zeci de ședințe de psihoterapie, nu de o singură ședință, iar costurile cresc foarte mult.
Depresia poate fi tratată gratuit în România iar primii pași pe care trebuie să îi parcurgem sunt actele doveditoare eliberate de medicul de familie. Constanta este primul oraș care a implementat un program prin care populaţia poate beneficia de vouchere de 3.000 de lei pentru a se trata gratuit de depresie.
Depresia poate fi tratată gratuit în România!
„În reglementările legislative, noi, psihologii, suntem furnizori de servicii de sănătate conexe actului medical. Asta înseamnă că eu, psihologul, nu am contract direct cu Casa de Sănătate. A fi furnizor de servicii conexe presupune că decontarea acestor servicii se va face conform unui contract întocmit între psihiatru, neurolog, medicul de psihiatrie pediatrică, oncolog etc. și cabinetul de psihologie. Medicul specialist dă pacientului scrisoare medicală prin care eu pot face mai departe psihoterapie cu pacientul respectiv.
Specialistul mai spune că cei mai mulți dintre clienții ei sunt oameni care nu plătesc direct ședințele de psihoterapie, acestea fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, românii pot să meargă la psiholog gratuit, dacă au asigurare de sănătate.
Persoana care își dorește acces gratuit la psihoterapie trebuie, mai întâi, să apeleze la medicul de familie. De la acesta trebuie să primească un bilet de trimitere către medicul specialist, apoi merge la un consult și abia apoi acest medic specialist, care are încheiat un contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, declară aceste servicii către Casa de Asigurări de Sănătate. Casa decontează aceste servicii medicului de specialitate – psihiatru, neurolog etc. -, iar acesta decontează ulterior către psiholog. Eu pot să iau un pacient de la un psihiatru cu care eu am contract. Dacă mie îmi vine un client de la un alt medic, cu care eu nu am contract, cu scrisoare medicală pentru evaluare psihologică sau pentru consiliere sau pentru psihoterapie individuală sau de grup, nu am cum să-l iau în terapie, pentru că nu pot să decontez ședințele.”, explică Maria Dumitru, psiholog clinician la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului