Clădirile cu risc seismic – luate la puricat de primării! Prefectul Perianu: „Trebuie identificate, expertizate și reabilitate!”

0

Toate primăriile din Argeș trebuie să întocmească o situație cu toate clădirile cu risc seismic, potrivit unui ordin emis de prefectul Radu Perianu. La începutul lunii februarie, Prefectura Argeș a cerut tuturor localităților să identifice clădirile care ar putea să cadă la primul cutremur puternic, iar ulterior să acceseze fonduri europene sau guvernamentale, fără cofinanțare și nerambursabile, pentru a le reabilita.

„Am asistat la o serie de evenimente petrecute în ultimele două zile și aceaste evenimente au stârnit îngrijorare. Mă refer la cele două cutremure. Fac informarea că județul Argeș nu a fost afectat de acestea. Ca o scurtă informare, vreau să vă spun că încă din data de 2 februarie, cu o săptămână înainte de cutremurul din Turcia, am cerut tuturor UAT-urilor o adresă pentru a ni se comunica starea clădirilor. Este adevărat că la mijlocul anului trecut a fost emisă o nouă lege care dădea noi termene pentru identificare și consolidare a clădirilor cu risc seismic.

Au început să vină adrese. Termenul limită era 17 februarie. Am considerat necesar să impulsionez autoritățile locle pentru că există programe guvernamentale și fonduri europene gratuite special adresate consolidării clădirilor cu risc seismic. Că s-a întâmplat ce s-a întâmplat, este o pură coincidență.

În ceea ce privește județul Argeș, există scenarii și programe care prevăd intervenția autorităților în caz de eveniment nedorit și care se întâmplă. Mă refer la situația pur teoretică. Aceste ipotetice intervenții sunt coordonate de Centrul de Coordonare și Conducere a Evenimentelor, iar planurile sunt aprobate în CJSU. La un calcul aproximativ, în ipoteza unui dezastru, sunt câteva mii de oameni care intervin unde este nevoie.

Trebuie identificate, expertizate și reabilitate toate clădirile care au fost construite înainte de 1979. Prin urmare, toate clădirile instituțiilor publice și ale persoanelor fizice trebuie identificate și marcate. Voi avea discuții în continuare cu primarii, în special cu cei ai orașelor, deoarece acolo sunt centrele” a declarat prefectul Perianu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata