Condamnat pe viață pentru dubla crimă din curtea bisericii! Motivarea judecătorilor este terifiantă!

Criminalul de la Mihăești, Irinel Ciobanu, monstrul care și-a ucis fosta concubină și pe fiul acesteia de numai 14 ani cu sânge rece în curtea bisericii își va petrece restul vieții în spate gratiilor. Magistrații argeșeni, atât de la Tribunalul Argeș, cât și de la Curtea de Apel Pitești au considerat că Ciobanu este un pericol public, iar pedeapsa de 25 de ani, cât este prevăzută în codul penal ca un maxim pentru omor, nu este suficientă pentru reabilitarea criminalului.

„Acesta a avut o motivație comprehensibilă în contextul lui de viață (gelozia), și nu una de natură delirantă”

Potrivit motivării judecătorilor de la Curtea de Apel Pitești și a expertizei psihiatrice, în momentul în care Irinel Ciobanu a comis odioasa crimă a avut discernământ, deși suferă de tulburare mixtă de personalitate. Mai mult, din această cauză, instanțele de judecată au considerat că este necesar ca Ciobanu să fie obligat să ia tratament până la însănătoșire, fiind un pericol atât pentru el cât și pentru alte persoane.

„Existenţa discernământului inculpatului, în contextul justificării infracțiunii prin farmecele făcute lui la solicitarea victimei, este stabilită prin expertiza medico-legală psihiatrică întocmită în cauză: prin raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. A1########## întocmit de I.N.M.L. „Mina Minovici”, s-a stabilit diagnosticul de tulburare mixtă de personalitate, predominant instabil impulsivă, tulburare care nu este de natură a afecta discernământul; pentru momentul comiterii faptei nu se evidențiază afectarea discernământului la inculpat, acesta având o motivație comprehensibilă în contextul lui de viață (gelozia), și nu una de natură delirantă; totodată, posesia sa unui cuțit la momentul comiterii faptei, achiziționat recent, sugerează premeditarea faptei; având în vedere tentativa de suicid, implică un risc crescut de reiterare a acesteia și comisia recomandă aplicarea măsurilor de siguranță a tratamentului medical obligatoriu, prev. de art.109 C.pen., ce poate fi administrat în condiții de detenție; inculpatul a prezentat atât la momentul comiterii faptei cât şi la examinare diagnosticul de Tulburare mixtă de personalitate, predominant instabil-impulsivă, pentru data comiterii faptei, nu se reconstituie elemente criteriologice medico-legale de natură a afecta capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor social-negative ale faptei pentru care este cercetat şi în raport cu care discernământul a fost păstrat” se arată în motivare, potrivit rejust.ro

Crimă cu premeditare

Un alt motiv pentru care judecătorii au decis pedeapsa maximă pentru Irinel Ciobanu este crima cu premeditare. În motivare se mai arată că bărbatul a amenințat-o în repetate rânduri pe fosta concubină, iar în ziua fatidică de 16 mai 2021, când a fost comisă crima, Ciobanu a venit la Mihăești cu un cuțit pe care îl cumpărase recent și cu gândul de a o ucide pe femeie.

„În ceea ce priveşte premeditarea, această circumstanţă reiese din declarațiile martorilor și a părților civile care au relatat că inculpatul a amenințat-o în repetate rânduri pe victima că o va ucide atât pe ea cât și pe fiul său, dacă nu va relua relația cu el; în plus, inculpatul o urmărea pe fosta parteneră. Totodată, domiciliului inculpatului era situat în altă localitate, prezența inculpatului în zona Bisericii Ortodoxe Sfinţii Arhangheli și purtarea de către acesta a unui briceag asupra lui la data faptelor fiind aspecte lipsite de altă justificare cu excepția rezoluției sale de a ucide victimele. În plus, instanța notează obsesia maladivă dezvoltată de inculpat față de victima și incapacitatea acestuia de a accepta decizia victimei de a se separa de el și de a se implica într-o altă relație” se mai arată în motivare.

„Acesta a demonstrat, prin acţiunile sale, o violenţă ieşită din comun, fără a-i scăpa însă percepţia gravităţii faptelor sale”

„Luând în considerare toate datele speței, prima instanță a considerat că se impune condamnarea inculpatului la pedeapsa detențiunii pe viață întrucât acesta a demonstrat, prin acţiunile sale, o violenţă ieşită din comun, comițând o infracțiune extrem de gravă, fără a-i scăpa însă percepţia gravităţii faptelor sale pe care de altfel le-a planificat anterior comiterii, intenționând să se sinucidă pentru a nu suporta consecinţele acțiunilor sale, rezultând din toate acestea riscul crescut de recurenţă infracţională şi implicit pericolul permanent prezentat de inculpat pentru viitoarea sa eventuală parteneră de viață.

Recunoaşterea şi regretul manifestate de inculpat nu sunt de natură să justifice indulgenţă în stabilirea pedepsei întrucât din probele administrate în cauză reiese cu prisosință comiterea infracțiunii de către inculpat, iar premeditarea infracțiunii este de natură a lipsi de efecte regretul exprimat de inculpat. În plus, prin individualizarea pedepsei trebuie să se realizeze şi o funcție de prevenţie împotriva comiterii aceluiaşi gen de fapte şi de apărare a membrilor societăţii.

Prin urmare, singura sancţiune proporțională cu gravitatea infracțiunii comise și cu potențialul criminogen al inculpatului este detenţiunea pe viaţă” mai arată judecătorii.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.