Controale masive la firmele din Argeș! Inspectorii ITM-amenzi de zeci de mii lei!

0

În luna decembrie inspectorii ITM Argeș au efectuat un număr de 300 controale la firmele din județ în urma cărora au aplicat 57 amenzi în valoare de158.000 lei.  În domeniul Relaţiilor de muncă, s-a efectuat un număr de 154 de controale, s-au aplicat 18 de sancţíuni, din care amenzi în valoare totală de 97.000 lei.

CITEȘTE ȘI: ACUM! CASĂ ÎN FLĂCĂRI ÎN ARGEȘ! POMPIERII – INTERVENȚIE DE URGENȚĂ!

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe:

  • comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcţii, restaurante, baruri, service auto, spălătorii auto.

Principalele deficiențe constatate:

  • primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime.

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, în     luna decembrie 2022, ITM Argeş a efectuat un număr de 154 controale. Astfel, la 5 angajatori sancționați, au  fost  depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 6  persoane. Valoarea amenzilor aplicate este de 80.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă :

În baza Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 146 controale. Au fost aplicate 39 sancțiuni, din care 15 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 61.000 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe:

  • construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, instalații electrice, distribuție mărfuri, morărit  și  panificație, confecții textile, comerț.

Principalele deficiențe constatate:

  • neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție.

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata