Corpul de Control al MTS confirmă: Cazări ilegale la Baza Turistică Pitești! DJTS raportează pierderi!!!

Direcția Județeană de Tineret și Sport Argeș a fost, cel puțin în ultimii cinci ani, obiectul a numeroase subiecte de presă și al controalelor organizate de Curtea de Conturi sau de Corpul de Control al Ministrerului de resort în subordinea căruia se află. De fiecare dată au fost descoperite nereguli grave care, în alte condiții s-ar fi putut lăsa cu învinuiri de natură penală. S-au făcut, însă, recomandări prea blânde, dacă ar fi să ne luăm după faptul că, și la ultimul control, abia încheiat, nereguli și ilegalități s-au găsit cu duiumul. Principalii responsabili sunt liberalul Laurențiu Achimescu și fostul pedelist Florean Vișan, a căror frăție a dus Direcția la pierderi de peste 25 de mii de lei în 2016. Deși Achimescu vrea să-l bage la strâmtoare și pe Adrian Bughiu, directorul adjunct, înșiși inspectorii guvernamentali au sesizat și notat în raport că acestuia din urmă i s-a limitat nejustificat activitatea. Mai exact l-au pus pe tușă ca să poate face liniștiți treabă departe de ochii PSD sau ALDE.
BTS transformată din bază turistică în motel
Raportul încheiat recent de inspectorii Corpului de Control al Ministerului Tineretului și Sportului la data de 22 septembrie 2017 este devastator deși, dacă ar fi să ne luăm după anumite surse, dacă ar fi fost mai amănunțit, controlul ar fi scos la iveală mult mai multe nereguli. De-a lungul timpului o serie de neconcordanțe financiar-contabile au fost găsite în ograda DJTS Argeș și, deși s-a cerut expres remedierea lor, multe încă există, iar altele au devenit și mai grave. Potrivit raportului, cea mai importantă concluzie este aceea că direcția a gestionat foarte prost activitatea și baza avută în dotare astfel încât, în anul financiar 2016-2017 au fost înregistrate pierderi. Pentru cei care nu cunosc, vorbim despre o direcție care are în subordine baze sportive, tabere și chiar o unitate de cazare pentru sportivi și tineri până la 35 de ani. În loc să facă profit, deși au primit și subvenție de la Guvern, conducătorii instituției au reușit să iasă în pierdere. Motivele sunt multiple și ne vom rezuma în materialul de astăzi numai la câteva din cele evidențiate de ultimul control. Dintr-un total de cheltuieli de 440964,73 lei , subvenția a reprezentat suma de 196112,31 lei ceea ce înseamnă că managementul a dus la pierderi de 25139,42 lei, lucru greu de explicat în cazul unei direcții care, în mod normal, trebuie să facă profit. ” Din datele prezentate mai sus rezultă o activitate nerentabilă” se spune în raport. Păi cum ar putea fi altfel dacă, potrivit numeroaselor sesizări facute la diverse organe de control, la BTS se fac cazări ilegale, lucru constatat și în raport. Potrivit legii, La Baza Turistică Pitești pot beneficia de servicii de cazare și masă numai sportivii și tinerii până-n 35 de ani, că doar de-aia aparține de Ministerul Turismului și Sporturilor care și acordă, în acest sens, subvenție. Grosul celor cazați este, însă, alcătuit în general din muncitori în domeniul construcțiilor, de parcă ar fi baza vreunui minister de Industrii sau Economie!!! Și după ce că-i cazează sub prețul minim stabilit de minister la nivel național pentru asemenea centre, reiese din raport și că nu apar evidențe cu cei cazați, care, dacă ar fi fost întocmite ar fi putut dezvălui numărul real al celor cazați. Altfel spus, dublă încălcare a legii.
S-au aplicat tarife sub minimul aprobat de minister
” Activitatea desfășurată pentru activități de agrement, recreere și tabere, deține o pondere foarte mică în totalul activității instituției. Raportând aceste venituri la totalul veniturilor facturat, rezultă că ponderea acestora este neînsemnată, reprezentând numai 1,43%” Pe românește, doar 1,43 % din încasări provine din destinația pentru care ministerul a acordat subvenție adică activități pentru tineri și sportivi, BTP fiind mai degrabă un motel administrat după bunul plac de Florean Vișan, sprijinit de Achimescu. ” Spre exemplu, conform ordinului MTS nr.763/17.11.2015, tariful e cazare pentru turiști este cuprins între 32 și 46 lei în timp ce DJTS Argeș a practicat tarife între 16 sau 18 lei/zi” se arată în raport. Ca să scape de răspundere pe această speță, directorul Laurențiu Achimescu a delegat, prin decizie, dreptul de a negocia contractele privind centrele de agrement ale DJTS și ale BTP unei singure persoane și anume șefului serviciului Florean Vișan și nu unei comisii, decizie considerată doar ”defectuoasă” de echipa de control. În fapt, cazările neînregistrate ridică mari suspiciuni privind încasarea banilor iar tarifarea nelegală de asemenea. ”S-a constatat faptul că în registrul de cazări au fost înregistrate numai o mică parte din persoanele care au fost cazate (….) beneficiarii care sunt găzduiți nu sunt înregistrați, fiind întocmite doar niște comenzi (Anexa nr 3) care nu dețin numere de înregistrare în Registrul de cazări.” Se precizează negru pe alb în raport. Potrivit unor surse, aproape în fiecare seară, la Baza Turistică de pe Strada Mică din Războieni, ar fi cazați fără niciun fel de evidență, circa 20 de persoane. Este simplu de înțeles din lipsa de evidențe constatată de Corpul de Control cam pe unde se scurg banii. Și nu e totul. La BTP sunt cazați, în mod constant muncitori. Chiar anul trecut firmele care au construit LIDL din cartier au cazat pe perioade lungi mulți dintre angajați. Există informații că, timp de aproximativ nouă luni cât s-a ridicat supermarketul, zilnic erau cazați între 30 și 60 de muncitori. Cu asemenea clienți, totuși, DJTS a ieșit pe minus. Pentru că s-a tarifat pe minus, pentru că nu s-a facturat tot și pentru multe alte nereguli pe care le vom dezvolta în ediții viitoare ale publicației noastre.
Ada Nicolau
Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.