Credite de 50 mii lei pentru studenți! Ce cheltuieli își pot deconta și care sunt condițiile de acordare?

Studenții cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 31 de ani ar putea să acceseze credite de maximum 50.000 de lei, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în consultare publică de către Ministerul Familiei. Este vorba despre programul guvernamental „StudentInvest”. Aceste credite ar putea fi folosite pentru plata taxelor de studii, a cărților și a dispozitivelor electronice (laptop-uri, imprimante), precum și pentru plata chiriei, conform sursei menționate. Studenții care sunt părinți ar putea să deconteze cheltuielile cu creșa, grădinița, școala, programele after school.

„Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului.”, este specificat în proiect.

Condiții de acordare a creditului

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe pentru o perioadă de maximum 10 ani. Creditul poate fi acordat o singură dată. Pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este angajat. Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor studenți privind educaţia, sănătatea, cultura, şi de habitat.

Ce ce întâmplă dacă studentul nu plătește ratele

„În cazul în care beneficiarul creditului nu plăteşte la scadenţă ratele de capital aferente creditului, sumele plătite de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentând dobânzi, comisioane şi speze bancare, se recuperează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în baza titlului executoriu emis de către aceasta.”, stabilește proiectul de ordonanță de urgență.

Iată ce cheltuieli eligibile sunt prevăzute în program:

 • taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
 • plata cărţilor, rechizitelor;
 • costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
 • taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
 • achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
 • plata chiriei, în cuantum de maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
 • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
 • parte/avans din achiziţia unei locuinţe;
 • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
 • decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica și programare, pictură.
 • costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.