Cresc taxele de la 1 ianuarie! Pentru ce vom scoate mai mulți bani din buzunare?

0

Conform noul proiect de cod fiscal care a trecut de Parlament, anul 2023 vine, chiar din prima zi, cu majorări de taxe. Ministerul de Finanțe spune că, de fapt, a eliminat niște excepții. De exemplu pâinea de la restaurant avea un TVA de 5%, în timp ce în magazin găseam aceeași pâine cu un TVA de 9%.

Cu alte cuvinte, va crește TVA-ul pentru masa la restaurant, dar și pentru cea din sistem catering, de la 5% cât este în prezent, la 9%, de la 1 ianuarie. Tot din prima zi a anului 2023 va fi majorat TVA-ul pentru serviciile de cazare la hotel, de la 5% la 9%. Așadar, și vacanțele vor costa mai mult. Taxele vor crește și pentru berea fără alcool, sucuri și cidru, de la 9% la 19%.

O altă schimbare extrem de importantă este și în cazul celor care doresc să își achiziționeze o locuință. De la 1 ianuarie, cota de TVA de 5% va fi redusă pentru o singură locuință. Prețul locuinței trebuie să se încadreze în 120.000 de euro fără TVA. Pentru a doua sau a treia locuință sau pentru o casă care depășește suma de 120.000 de euro, TVA-ul va crește la 19%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata