Crește numărul de locuri fără taxă la mai multe specializări din UPIT! Cum este posibil?

0

Fuziunea dintre Universitatea din Pitești și Universitatea Politehnica din București aduce un plus valoare ambelor instituții de învățământ, susține rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan. Potrivit rectorului Chirleșan, UPIT va avea potential de creștere pe pe diverse domenii curriculare limitate în momentul de față, ba mai mult, pe anumite specializări se pot înființa mai multe locuri subvenționate, fără taxa.

CITEȘTE ȘI: FUZIUNEA ÎNTRE UPIT ȘI POLITEHNICA BUCUREȘTI A FOST APROBATĂ! CINE VA CONDUCE NOUA INSTITUȚIE?

„Aveam o sumă de limitări care ne țineau pe loc în a ne dezvolta”

„Din punctul nostru de vedere, noi avem potențial de creștere pe diverse domenii curriculare. Potențial de creștere pe care nu îl puteam dezvolta și exploata în condițiile actuale, din limitări multiple – și materiale, și academice, și strategice. Deci aveam o sumă de limitări care ne țineau pe loc în a ne dezvolta.

În noua structură, în acel consiliu de dezvoltare, strategic, adică cel care va guverna noua structură, un fel de consiliu al înțelepților, se va decide, de exemplu, că domeniul științelor educației poate fi încurajat mai bine la Pitești, pentru că deja are un istoric și o tradiție. Și noua universitate va investi în mai multe locuri subvenționate, să zicem, în domeniul respectiv, de exemplu. Adică, punem în comun ce locuri avem acum, nu ne facem speranțe că Guvernul ne va da mai multe, că nu mai sperăm, dar le vom redistribui într-un mod sârguincios.”, a declarat recent rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan.

„Noua universitate va investi în mai multe locuri subvenționate”

De asemenea, rectorul Chirleșan a precizat că va exista și o strategie de atragere a tinerilor și de valorificare mai mare a potențialului pe care instituția de învățământ îl are. În noua structură de învîțământ potențialul de creștere va fi foarte mare și din punct de vedere al studenților dar și al personalului didactic.

„Ne vom valorifica mai mult potențialul.

De exemplu, din cauza faptului că aveam programe de studii destul de bune, destul de atractive, dar limitate prin resursele materiale puține pe care le aveam noi în acele domenii, acum va exista un potențial de creștere foarte mare – și ca studenți, dar și ca personal didactic. De exemplu, dezvoltăm sociologia. Avem deja un program de sociologie, autorizat provizoriu și care merge foarte bine, are deja 3 generații, o să-l acredităm. Păi în zona respectivă noi nu puteam investi mai mult de 6 locuri subvenționate, la o formație de studiu de 70 de studenți și care se dezvoltă, repet. Și, implicit, nici titulari nu puteam avea prea mulți, la banii pe care îi aveam. E un exemplu cu un program de studii, ca să vedeți de ce atractivă pentru noi povestea asta. Iar pentru Politehnica, presupun că e atractiv faptul că devine universitate comprehensivă, multidimensională, cu toate domeniile mari de studii.”, a mai precizat Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești.

UPIT va fuziona cu Politehnica București

Reamintim faptul că Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești, a explicat recent  modalitatea cum ar urma să fie realizată fuziunea: printr-o lege specială de înființare a noii universități, care să fie inițiată de guvern. Potrivit rectorului Chirleșan, viitoarea universitate va fi o universitate unică, dar cu două centre universitare autonome, în București și în Pitești, urmând ca și alte instituții de învățământ superior să poată să adere ulterior la această structură, pe care o descrie a fi de tip „federație”. Procedura urmează să ducă la apariția unei noi instituții, INTITULATĂ „Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București”.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata