Cum poți fi testat pozitiv în România la droguri deși nu consumi? Avertismentul specialiștilor!

0

În ultima vreme pare că străzile au fost invadate de șoferi care conduc sub influența substanțelor interzise. Poliția Română a anunțat în ultima perioadă zeci de astfel de cazuri. Testul rapid efectuat cu aparatul DrugTest pentru depistarea drogurilor indică opt tipuri de substanțe prezente în salivă: cocaina, opioide, metadona, benzodiazepine, THC, amfetamină, metamfetamina, ketamina. Din păcate, aceste teste nu identifică și NSP, substanțele noi psihoactive, sau ”legalele” așa cum sunt cunoscute la noi în țară, care sunt cele mai consumate printre români. 

Există însă o mare problemă. Mulți șoferi s-au plâns că au fost testați pozitiv deși cu consumaseră droguri. Un bun exemplu este o tânără din Prahova care a fost testată pozitiv la amfetamine în timpului unei razii. Femeia susține că nu a consumat în viața ei droguri, dar urmează un tratament prescris de medic pentru a combate atacurile de panică. Justificarea șoferiței este pertinentă, susțin medicii.

Așadar, testul DrugTest poate conduce către un rezultat pozitiv la anumite combinații de medicamente banale, folosite frecvent, din categoria antiinflamatoarelor, anxioliticelor sau analgezicelor. Spre exemplu, pot da rezultate pozitive amestecuri precum cel dintre codeina cu valdoxan, sau ketoprofen cu codeină, ori extraveral cu anxiolitic și chiar doza dublă (800+) de ibuprofen băut cu ceai de tei sau cu ceai negru. Ce-i drept, în prospect chiar scrie că poate afecta capacitatea de a conduce autovehicule, scrie adevărul.ro.

„Nu poate fi acceptabil ca În România, o țară cu peste 20 milioane locuitori, să existe în sistemul medico-legal doar trei laboratoare apte să detecteze drogurile stupefiante. Țara noastră a trecut din păcate de la stadiul de «țara de trecere» la cel de «țară de consum» și acest fapt se vede săptămânal în cazuistica înregistrată, din păcate letală.”, se arată în raportul INML București.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata