Cum să cureți nasul, urechile și ochii bebelușului tău

0

Nou-născuții și bebelușii mai mari nu au nevoie să fie îmbăiați prea mult: una până la trei băi pe săptămână este de obicei suficient în primul an. Dar atât în timpul băilor bebelușului, cât și în celelalte zile, vei dori să îi cureți ușor fața și gâtul cu o lavetă umedă (chiar și pliurile pielii și zona scutecului, de asemenea). Ștergerea feței bebelușului ajută la îndepărtarea unor urme precum laptele uscat sau mucusul din jurul nasului, gurii și ochilor și ajută la menținerea sănătății pielii delicate a micuțului tău și la prevenirea infecțiilor. În acest articol îți spunem cum ar trebui să cureți nasul, urechile și ochii bebelușului tău și care sunt riscurile și precauțiile.

Importanța curățirii nasului, urechilor și ochilor la bebeluși

Curățarea regulată a nasului, urechilor și ochilor la bebeluși este extrem de importantă din mai multe motive:

 • ajută la prevenirea infecțiilor: nasul, urechile și ochii sunt zone sensibile care pot acumula bacterii și germeni în timp. Dacă acestea nu sunt curățate în mod regulat, aceste bacterii pot provoca infecții care pot cauza disconfort, dureri și alte complicații de sănătate pentru bebeluș.
 • crește confortul bebelușului: un nas curat permite bebelușului să respire mai ușor și poate preveni apariția unor probleme cum ar fi congestia nazală. Urechile curate pot ajuta la prevenirea problemelor de auz, iar ochii curați pot preveni iritațiile și pot asigura o vedere bună.
 • ajută la monitorizarea sănătății bebelușului: prin observarea regulată a nasului, urechilor și ochilor, părinții pot detecta orice schimbare, cum ar fi roșeața, umflarea sau secreția anormală, care pot fi semnul unei probleme de sănătate ce necesită atenție medicală.
 • ajută la formarea unui ritm de igienă: acest lucru va fi benefic pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă, încurajând practici de igienă personală sănătoase pe măsură ce copilul devine mai mare.

Important de reținut!

În timpul curățirii nasului, ochilor și urechilor bebelușului trebuie să fii atent și să respecți anumite precauții pentru a evita orice risc. Este recomandat să vorbești întotdeauna cu medicul pediatru pentru a te asigura că folosești metodele și instrumentele potrivite și pentru a primi sfaturi cu privire la curățarea corectă a nasului, urechilor și ochilor bebelușului.
Cum cureți ochii, urechile și nasul bebelușului?

Atunci cândvrei să faci baie bebelușului, poți începe prin a umple un lighean cu apă caldă, fără săpun. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 35 și 38 grade Celsius (nici prea fierbinte, nici prea rece). Trebuie să te asiguri că bebelușul se află într-o poziție confortabilă și că îl susții cu o mână în vreme ce îl speli cu cealaltă.

Cum să cureți ochii bebelușului

Fie că este vorba de o baie completă sau doar o spălare rapidă a feței, începe cu ochii. Pentru a curăța ochii bebelușului tău, șterge-l ușor de la colțul interior până la colțul exterior al ochiului cu lavetă umedă. Folosiți o zonă curată a cârpei pentru fiecare ochi, pentru a evita contaminarea încrucișată.

Cum să cureți urechile bebelușului 

Nu introdu niciodată nimic în canalul auditiv al copilului, inclusiv tampoane de bumbac. În schimb, folosește o lavetă moale și umedă pentru a curăța cu grijă partea exterioară a urechii și în spatele urechilor. Este posibil să ai întrebări despre ceara din urechea bebelușului și cum (sau dacă) ar trebui să curățați în interiorul urechilor pentru a o îndepărta. Ceara de urechi este normală și sănătoasă. Aceasta ajută la protejarea mucoasei canalului auditiv și reține orice praf sau alte particule care ar putea provoca daune sau infecții în ureche. Așadar, o ștergere rapidă cu o cârpă umedă la exteriorul urechii bebelușului este tot ce este necesar, deoarece urechile se curăță singure, iar ceara de ureche iese singură, în mod natural. Încercarea de a îndepărta ceara cu tampoane de bumbac (sau orice altceva) poate împinge ceara mai adânc în canalul auditiv și poate provoca blocaje sau răni.

Cum să cureți nasul bebelușului

Poți folosi o cârpă moale pentru a șterge ușor în jurul nărilor bebelușului tău și pentru a îndepărta orice mucus uscat. Nu introduceți nimic în interiorul nărilor, deoarece acest lucru poate provoca deteriorarea mucoasei. Dacă bebelușul este congestionat și îi provoacă disconfort atunci când respiră sau se hrănește, poți folosi o seringă cu bulb de cauciuc sau picături nazale saline pentru a-i curăța ușor pasajele nazale.

După ce ai terminat de curățat fața micuțului tău, usucă-i ușor pielea cu un prosop moale.

Utilizarea corectă a bețișoarelor de urechi pentru bebeluși

Utilizarea corectă a bețișoarelor de urechi pentru bebeluși este esențială pentru a asigura o curățare eficientă și sigură a urechilor acestora. Înainte de a folosi bețișoarele de urechi, este important să înțelegem cum să le utilizăm corect.
Există diferite tipuri de bețișoare de urechi disponibile pe piață, dar cele mai potrivite pentru bebeluși sunt cele cu capete mici și moi. Acestea sunt special concepute pentru a se potrivi cu delicatul canal auditiv al bebelușilor și pentru a preveni orice rănire sau disconfort. Este important să alegem bețișoare de urechi de înaltă calitate, pentru a ne asigura că nu se desprind fragmente sau fibre care ar putea rămâne în ureche.
Utilizarea corectă a bețișoarelor de urechi este crucială pentru a evita rănirea bebelușului. Nu ar trebui să introduci bețișorul prea adânc în urechea bebelușului, deoarece acest lucru poate provoca leziuni sau poate deteriora timpanul. De asemenea, este important să nu aplici prea multă presiune atunci când cureți urechea, pentru a evita orice disconfort sau durere.

Există și alternative la bețișoarele de urechi: utilizarea unui prosop moale sau a unei cârpe curate. Este important să ne asigurăm că orice obiect pe care îl folosim este curat și sterilizat în prealabil pentru a preveni orice infecții.
Riscuri și precauții atunci când cureți fața bebelușului

Curățarea incorectă sau necorespunzătoare poate duce la infecții, leziuni și iritații ale bebelușului. Pentru a preveni astfel de riscuri, este necesar să se ia anumite precauții în timpul curățării. În primul rând, este crucial să alegi produse potrivite pentru curățare, cum ar fi bețișoarele de urechi speciale pentru bebeluși și soluții saline pentru nas. Este important să eviți folosirea obiectelor ascuțite sau rigide care pot provoca răni sau iritații.

De asemenea, este esențial să se utilizeze tehnici corecte de curățare pentru a minimiza riscul de a provoca disconfort sau leziuni bebelușului. Pentru curățarea nasului, este recomandată utilizarea soluțiilor saline și a unui dispozitiv special. Pentru urechi, se recomandă folosirea bețișoarelor de urechi speciale pentru bebeluși, cu vârfuri moi și cu grijă pentru a nu introduce bețișoarele prea adânc în ureche.

În cazul în care apar probleme sau simptome precum disconfort, roșeață sau umflături, este important să consulți de îndată medicul.

Pași pentru curățarea feței bebelușului

Iată pașii de bază pentru curățarea ochilor, urechilor și nasului bebelușului tău:

 • folosește o cârpă moale. Ai nevoie de un nou tampon de vată sau de o parte curată a cârpei pentru fiecare ștergere a feței bebelușului.
 • înmoaie tamponul de vată sau cârpa în puțină apă caldă și stoarce apa în plus.
 • curăță colțurile ochilor bebelușului, ștergându-l ușor dinspre colțurile interioare spre colțurile exterioare.
 • șterge ușor în jurul fiecărei nări pentru a scăpa de mucus. Cel mai bine este să nu introduci nimic în interiorul nărilor bebelușului. Acest lucru poate răni mucoasa nasului și poate provoca sângerări.
 • șterge în spatele urechilor bebelușului și în jurul exteriorului fiecărei urechi. Nu introdu de asemenea nimic în urechi.
 • șterge ușor sub bărbia și gâtul bebelușului, asigurându-te că ștergi între faldurile pielii.
 • usucă ușor pielea bebelușului folosind un prosop moale. Asigură-te că usuci sub pliurile pielii și în spatele urechilor bebelușului.
 • bebelușii se pot supăra atunci când încerci să le cureți fața. Faptul că-i vorbești cu blândețe sau că îi cânți un cântec te poate ajuta în acest sens.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata