Cum sa faci un business din nevoia oamenilor de fericire

Criza economică, temerile legate de siguranța locului de muncă sau reducerea bugetelor, salariilor și a beneficiilor au făcut ca gradul de nefericire al angajaților români să crească în ultimii ani.
Înțelegând că un angajat mai puțin fericit înseamnă o productivitate mai mică, companiile au început să investească în motivarea salariaților.  Potrivit unui studiu realizat la Harvard, în companiile cu angajați fericiți, productivitatea și profitul cresc cu până la 3,5% anual.
Identificând nevoia oamenilor de a fi fericiți, Mălina Chirea a pus pe picioare un business social prin care îi învață pe români cum să-și crească gradul de satisfacție în viața personală și profesională. Întrebată care sunt modalitățile prin care o companie poate contribui la creșterea gradului de fericire al angajaților, Chirea a enumerat organizarea de workshopuri, organizarea ședințelor de  feedback și primirea sugestiilor,  măsurarea cel puțin anuală a gradului de satisfacție,  organizarea de activități interne de relaxare și construire a echipei sau oferirea de informații clare despre modul în care munca lor a ajutat compania respectivă. După ce ani de zile s-a aflat ea însăși în poziția de angajat, lucrând ca specialist de marketing, în industria muzicală și antreprenoriatul tech, Mălina Chirea a luat calea antreprenoriatului social, cu un business care să răspundă nevoii de fericire. Așa a ajuns ca în 2012 să înființeze, Asociația Inițiativa pentru Fericire prin care au apărut Institutul pentru fericire, Programul național de educație pentru fericire 2013 -2014, derulat în mai multe licee și facultăți din țară, și conferințele și work-shop-urile despre fericire.

Venituri estimate la 20.000 euro pentru 2014

În prezent, Chirea conduce o echipă de 15 persoane, colaboratori și voluntari, estimând că anul acesta va înregistra o cifră de afaceri de 20.000 de euro, după cum a afirmat pentru Yahoo! News. Banii provin din cursurile pe care le ține și organizează, atragerea de fonduri comunitare și europene, precum și sponsorizări și donații. Taxa de participare la un curs care arată mijloacele prin care poți avea o viață mai fericită poate ajunge până la 400 de lei pentru cele ținute cu traineri internaționali. “Organizăm workshop-uri de parenting, introspecție, meditație, etc. Avem difuzări de documentare, întâlniri de comunitate. Toate au ca obiectiv creșterea fericirii participanților și, mai important, schimbare mentalității către una mai pozitivă. Folosim instrumente din psihologia pozitivă.  Anul trecut am organizat prima conferință despre fericire din Sud – Estul Europei la care am invitat psihologi și traineri din SUA, Japonia, UK. În vestul Europei și America, psihologia pozitivă este o ramură foarte apreciată a psihologiei”, a explicat Mălina Chirea.

Antreprenoriatul social, viitorul în business


Dincolo de activitatea pe care o desfășoară, Chirea este de părere că antreprenoriat social, cel care răspunde concret unor nevoi ale oamenilor, reprezintă viitorul in business. “Tinerii antreprenori par tot mai focusați către a aduce soluții care să rezolve nevoi sociale. Pe măsură  ce Internetul se extinde, lumea se transformă dintr-o structură de tip piramidă, într-una de tip rețea. Iar problemele sociale din toată lumea devin tot mai vizibile”, a afirmat președintele Asociației. Ea a dat exemplul marilor companii care nu respectă mediul înconjurător și care încep să fie boicotate, printre acestea numărându-se și retailerul de haine și accesorii Zara. Compania a fost obligată să renunțe la folosirea angorei după ce o asociație internațională de protecție a animalelor a dus o campanie la nivel mondial în care a arătat că iepurii care au această blană sunt jupuiți de vii. “Profitul devine un factor de succes, dar nu singurul. Este nevoie de mai multă responsabilitate la nivel mondial. Iar aici, businessurile sociale prind teren.  În acest context, marile companii au de ales fie să devină mai apropiate de comunitățile în care își desfășoară activitatea, fie să dispară”, a adăugat Mălina Chirea.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.