Cum sa investești in Bitcoin: 3 sfaturi utile

0

Creat în urmă cu 13 ani, în 2009, Bitcoin a apărut ca alternativă pentru monedele tradiționale. A trecut mult timp până și-a consolidat o poziție, până a primit apreciere, iar acest lucru s-a întâmplat abia după 2017, când a depășit cu puțin pragul psihologic de 20.000 USD. Cu toată mediatizarea din jurul monedei, cu toate presiunile legale de a exista o reglementare, fluctuațiile imense de preț nu au întârziat să apară. Cu toate acestea, Bitcoin și-a atins un maxim istoric de aproape peste 60K dolari spre finele anului 2021.

Bitcoin este o rețea blockchain descentralizată care se bazează pe cerere și ofertă. Toate tranzacțiile prin blockchain sunt imuabile și nu pot fi modificate sau șterse în niciun fel, de nici o entitate. Oferta totală este limitată la 21 de milioane de unități Bitcoin, ceea ce înseamnă că în câțiva ani, după ce toată cantitatea va fi pusă pe piață, Bitcoin o sa fie foarte scump, fiind ofertă limitată și cerere mare.

Indiferent dacă ești la început de drum, dacă vrei să investești pe termen lung sau vrei doar să speculezi prețul, trebuie să afli care sunt toate metodele prin care poți cumpăra Bitcoin. În acest articol vom prezenta de ce anume ar trebui să ții cont pentru a lua decizia corectă în momentul investiției.

Înainte de a începe o investiție în Bitcoin, trebuie să înțelegi cât mai multe despre funcționalitatea domeniului în care vrei să-ți depozitezi banii, dar trebuie să înțelegi și ce sunt criptomonedele și care este utilitatea lor. Pe scurt, principalele caracteristici ale monedelor virtuale sunt:

 • Descentralizarea – monedele tradiționale sunt controlate de o entitate centrală, cum sunt guvernele, prin urmare crearea acestora este controlată de o parte terță. Monedele virtuale sunt transmise printr-o rețea de tipul peer-to-peer, numită blockchain. Prin acest schimb de blocuri monedele sunt înregistrate și validate de toți utilizatorii rețelei, în același timp. Astfel se elimină riscul de fraudă, de erori și viteza de procesare este mult mai mare;
 • Digitalizarea – totul este online, criptomonedele fiind stocate în portofele digitale;
 • Open source – oricine poate face parte din rețea;
 • Criptare – sistemul folosit este de criptare care verifică tranzacțiile și creează monede noi;
 • Minarea – sunt generate electronic prin algoritmi;
 • Disponibilitate – monedele Bitcoin pot fi transferate oricând de oriunde, atâta timp cât ai acces la internet. Nu trebuie să țineți cont de sărbători legale sau programe până la ora 17:00, de luni până vineri;
 • Costuri mici – transferurile de Bitcoin sunt o alternativă ieftină a unui transfer clasic de fiat. Acest lucru este datorat lipsei celei de a treia părți terțe.

Cum poți investi în Bitcoin?

1. Platformele online de tranzacționare

Dacă vrei să cumperi Bitcoin pe termen lung, atunci modalitatea ideală este de a cumpăra sau a vinde printr-o platformă online de tranzacționare. Acestea sunt asemenea unor exchange-uri, care pentru o anumită sumă de bani îți oferă echivalentul în crypto sau pentru cantitatea de crypto pe care o deții, îți oferă fiat. Dacă intenționezi să păstrezi cantitatea de Bitcoin pe termen lung, trebuie să te orientezi pentru un portofel. Portofelele sunt de două tipuri:

 • Hardware: sunt portofele fizice, care nu sunt accesate de nicio rețea și reprezintă cheia ta privată. Aceste portofele sunt denumite și portofele reci și reprezintă cea mai sigură metodă de a stoca monedele virtuale. Desigur, pierderea portofelului duce la pierderea întregii cantități de crypto;
 • Software: acestea pot fi sub formă de site web, aplicații pentru telefon și desktop. Ele oferă mai puțină securitate, dar sunt mai convenabile de utilizat și pierdea cantității de crypto este mai puțin probabilă. Spre exemplu, dacă ai cont pe o platformă online și ai uitat parola contului, poți lua legătura cu departamentul specializat și primești automat o nouă parolă și întreaga ta cantitate de Bitcoin rămâne intactă.

2. ATM-uri Bitcoin

Dacă nu ai încredere în platformele online sau vrei să intri în posesia unei cantități de crypto foarte rapid să știi că există bancomate de criptomonede. Acestea, de cele mai multe ori, au o interfață intuitivă și asemenea unui bancomat clasic, poți cumpăra crypto și stoca în orice tip de portofel vrei tu. Plata se face cash, prin introducerea bancnotelor în aparat una câte una.

Strategii și sfaturi

1. HODL

Hodl înseamnă cumpără și păstrează. Cea mai bună modalitate de a face asta este printr-o platformă de tranzacționare. Această modalitate ajută la:

 • Câștiguri mari, fiind o investiție de viitor
 • Reducerea stresului și a anxietății pentru că nu trebuie să verifici zilnic cursul

2. Tranzacție

O altă modalitate de a investi este exact opusul „hodl”. În loc de a cumpăra și stoca moneda pe termen lung, poți vinde la câteva secunde după ce ai obținut profit. Adică profiți la maximum de volatilitatea prețului. Această modalitate ajută la:

 • Profit rapid pe termen scurt și un venit secundar;
 • Nu trebuie să te gândești unde stochezi Bitcoin.

3. Shorting

Această modalitate se află chiar la jumătatea drumului dintre tranzacțiile pe termen lung și cele zilnice. Nu trebuie nici să păstrezi cantitatea luni sau ani, nici să verifici zilnic prețul. Menții poziția de tranzacționare câteva zile sau săptămâni. Această modalitate ajută la:

 • Exploatarea capitalului pentru a optimiza investiția;
 • Strategie echilibrată.

Dacă vrei să investești în Bitcoin, fie că ești începător sau nu, alege modalitatea convenabilă ție și timpului tău. Înainte de a începe o investiție ține cont de regula de aur: nu investi niciodată banii pe care nu ești dispus să-i pierzi!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata