Cum să îți monitorizezi eficient sănătatea cu un tensiometru?

0

Determinarea precisă a tensiunii arteriale se poate realiza și din confortul propriei case. Tensiometrele sunt instrumente utilizate pentru măsurarea presiunii și tensiunii arteriale, se găsesc în numeroase variante și pot fi achiziționate din farmacii. Sunt ușor de utilizat, au instrucțiuni clare și te ajută să îți monitorizezi tensiunea arterială fără a fi nevoie să apelezi zilnic la personalul medical.

Când apar problemele de sănătate este nevoie să acorzi o atenție sporită reacțiilor și semnalelor primite din partea organismului. Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială este necesară monitorizarea periodică a acesteia, așadar va trebui să ai acasă un astfel de instrument și să înveți să îl folosești corect.

Ce este tensiometrul?

Este un dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale format din aparatul de citire a presiunii sistolice și a presiunii diastolice, plus o manșetă de cauciuc gonflabilă care se înfășoară pe braț. Sistola este reprezentată de contracția ventriculelor inimii, când sângele este împins din inimă în circulația arterială pulmonară și sistemică. Diastola este perioada de repaus, când ventriculele se relaxează și primesc sânge nou din atrii. Manșeta de cauciuc se umflă și crește în volum. Pe măsură ce aerul este eliberat, primul sunet marchează presiunea sistolică, iar apoi se va auzi presiunea diastolică. (1)

Pe piață există o gamă variată de tensiometre, unele pentru braț, altele pentru încheietură, care ușurează și favorizează citirea cu precizie a datelor.

Tipuri de tensiometre

Tensiometre de braț

În această categorie vei regăsi tensiometre electronice de braț, tensiometre de braț semi-automate sau complet automate, fiecare în parte te ajută să măsori cu precizie tensiunea arterială, diferențele fiind date de funcțiile specifice – indicatoare integrate pentru avertizare în situațiile în care nu poziționezi corect manșeta de cauciuc, redarea vocală a rezultatelor, memorarea și păstrarea datelor măsurate, cu transmiterea informațiilor colectate către smartphone.

Tensiometrele de braț cu stetoscop sunt destinate profesioniștilor din centrele medicale, capabili să distingă corect sunetele și să interpreteze rezultatele măsurate.

Tensiometre pentru încheietura mâinii

Acest tip de dispozitiv poate fi conectat la încheietura mâinii cu manșeta specială, iar pe ecranul digital vor fi afișate valorile citite. Există și tensiometre pentru încheietura mâinii portabile, pot fi utilizate ca un ceas, funcțiile suplimentare pe care le au sunt de măsurare a perioadelor de mișcare și a celor de odihnă. (2)

Sfaturi de urmat înainte de utilizarea tensiometrului

  • Înainte cu minimum 30 de minute nu trebuie să bei cafea sau alte lichide cu conținut de cofeină și nici să fumezi;
  • Menținea relaxarea și stai liniștit câteva minute înainte de măsurarea tensiunii arteriale;
  • Nu vorbi și nu te mișca în timpul funcționării tensiometrului. (3)

Cum se măsoară corect tensiunea arterială

  • Măsurarea corectă se realizează stând pe scaun, cu picioarele așezate pe podea, și brațul sprijinit pe masă, cotul la nivelul inimii, palma în sus;
  • Manșeta de cauciuc trebuie poziționată direct pe piele, în partea superioară a brațului;
  • Măsurarea tensiunii ar trebui să se realizeze în serii de câte două, cu o scurtă pauză între citiri. Când diferențele sunt mari între rezultate poți să mai faci o măsurare;
  • Notează datele pentru medic. (3)

Rezultatele obținute la încheietura mâinii sunt diferite de cele din zona brațului, artera brahială de la încheietură este foarte subțire, comparativ cu cea a brațului.

Doctorul îți poate indica perioada ideală a zilei pentru această operațiune și îți poate sugera să notezi valorile obținute la fiecare măsurare pentru ambele brațe. Pe baza informațiilor oferite, a analizelor efectuate și a stării de sănătate generale primești tratamentul adecvat.

Valorile normale ale tensiunii arteriale variază, un adult ar trebui să aibă în mod normal 120/80 mm Hg.

Medicul specialist îți poate recomanda cea mai bună variantă de tensiometru pentru nevoile tale. Urmează instrucțiunile producătorului, notează măsurătorile, mergi periodic la control medical, respectă instrucțiunile specialistului și continuă tratamentul prescris pentru o stare generală de sănătate cât mai bună!

Surse de informare:

  1. Sphygmomanometer – https://www.britannica.com/technology/sphygmomanometer
  2. Wrist Blood Pressure – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24566-wrist-blood-pressure-monitor
  3. Tips to measure your boold pressure correctly – https://www.health.harvard.edu/heart-health/tips-to-measure-your-blood-pressure-correctly

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata