Cum va face România faţă acestei ierni. Explicațiile ministrului Energiei

0

Ministrul Energiei a dat asigurări că românii vor fi protejați în această iarnă, mai ales că se menține schema de compensare-plafonare, ajutoarele fiind acordate de la bugetul de stat.

CITEȘTE ȘI: S-A SCUMPIT GUNOIUL ÎN PITEȘTI! AFLĂ NOILE TARIFE!

„Noi, la nivelul Guvernului, ne-am asumat că românii, iarna asta, nu o să tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Şi ne-am asumat să menținem această schemă de compensare-plafonare, care pentru români a asigurat la nivel european al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană.

Asta înseamnă că există în continuare acel plafon de 0,31 de lei per Megawatt-oră, dar foarte mulți furnizori, pentru că a scăzut prețul la gaze pe piață, au venit sub acest plafon. Inclusiv în locul meu de consum, acasă, sunt facturat undeva la 0,25 – 0,26 lei per Megawatt-oră, deci sub plafonul maxim pe care l-ar permite legislația în vigoare. Este o schemă valabilă până în martie 2025, cu bani plătiți de la buget, care acoperă diferența dintre prețul la factură pe care îl au românii în fiecare lună și prețul real din piața liberă pe care îl plătesc furnizorii. Nu mi s-a pus în vedere că această schemă ar încălca vreo regulă europeană sau că ar fi trebuit să o tratăm altfel. Din contră, toți oficialii europeni au spus că putem să continuăm aceste măsuri de sprijin”, a declarat Sebastian Burduja.

În încheiere, ministrul a precizat că România a mers pe praguri de consum, axându-se pe toți consumatorii, nu doar pe cei vulnerabili.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata