Cumpărăm sau mai stăm cu chirie? Ce preferă românii?

0

Rată la bancă sau chirie? Ce variantă este mai profitabilă pentru români?

CITEȘTE ȘI: PITEȘTI. A „CĂLCAT GRAV PE BEC” ȘI A AJUNS ÎN SPATELE GRATIILOR!

Este o întrebare pe care mulți români și-o pun, având în vedere tarifele ridicate de pe piață. Din punct de vedere financiar, răspunsul la această întrebare este simplu: cumpără în rate. Dacă ne luăm după calculele specialiștilor, este mai profitabil. Comparativ cu alți europeni, românii au simțul proprietății foarte dezvoltat, ceea ce îi determină să renunțe la statul în chirie, în favoarea cumpărării unei proprietăți. Simpla comparare a chiriei cu rata bancară poate fi de multe ori înşelătoare când suntem puşi în faţa deciziei de a cumpăra o locuinţă. În schimb, achiziţia, privită prin ochii unui investitor, oferă o perspectivă mai clară asupra opţiunii spre care este mai bine să ne îndreptăm.

Achiziționarea unei locuințe reprezintă unul dintre obiectivele multor români, chiar dacă piața imobiliară a explodat la început de 2024. Costurile pentru cumpărarea unui apartament sunt foarte mari, iar chiriile din marile orașe vin cu tarife record. Așadar, a devenit extrem de costisitor să stai în chirie. În acest sens, românii încearcă să găsească cea mai bună variantă, care nu va pune atâta presiune pe buzunarele lor. Costurile de închiriere a apartamentelor din Capitală au crescut cu peste 20% față de anul trecut. Potrivit datelor unei platforme imobiliare, chiria medie lunară pentru un apartament cu trei camere a crescut la aproximativ 800 de euro. Și în celelalte orașe mari din țară s-au înregistrat creșteri semnificative ale chiriilor.

Din ce în ce mai mulți români preferă să stea în chirie, în loc să facă un credit pentru cumpărarea unui apartament. „Mă pot muta oricând, nu este ceva fix, dacă mâine vreau să mă duc în altă parte, mă mut, dacă nu, nu. Mi se pare că la rată te complici prea mult, la chirie e mai simplu, știi măcar exact cât se adună”, a spus un român.

Foarte mulți tineri sunt în permanență schimbare a locului de muncă, așa că pun în balanță avantajele și dezavantajele locuitului cu chirie. După părerea lor, chiriașul nu are costuri suplimentare precum impozit pentru terenul aferent clădirii sau al locuinței, întreținerea și repararea locuinței, asigurarea locuinței sau alte cheltuieli neprevăzute. „În cazul în care te plictisești de actuala locuință sau îți schimbi jobul și ai nevoie să fii mai aproape de birou, poți renunța ușor și să îți cauți alta de închiriat, în zona care îți convine”, potrivit unui tânăr de 25 de ani.

Un alt avantaj pe care mulți îl iau în considerare este că, dacă ești în pană de bani o perioadă și nu poți plăti chiria, te poți înțelege cu proprietarul să te amâne o lună – două, până te redresezi financiar, lucru care nu se întâmplă când ai rată fixă, cu o dată scadentă la bancă, fără mari penalități sau chiar posibilitatea executării silite. Bineînțeles, doar dacă proprietarul este o persoană înțelegătoare.

Chirii mai mari în 2024

„Vedem un trend ascendent al chiriașilor, mai ales al celor din generația între 20 și 35 de ani. Dispare din ce în ce mai mult dorința asta de a fi proprietar, și atunci ei merg către chirie, chiar și pe termen lung. Automat că vor crește atât cererile de achiziție pentru investiție cât și chiriile lunare”, a spus Toma Filipovici – președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari.

Creditele ipotecare

Cu un avans de 5%, rata pentru un credit ipotecar de 70.000 de euro în cadrul programului Noua Casă este de aproximativ 2.400 de lei. Dacă plătim un avans de 15% pentru un credit ipotecar cu dobândă fixă, rata lunară scade la 2.000 de lei.

„Chirie versus rată nu este o ecuație doar matematică, ci și o ecuație cu trei necunoscute: nevoie, dorință, adică ce-ți dorești tu, și putință, să vezi care îți este bugetul și că este o responsabilitate pe termen lung pe care poți sau nu să ți-o asumi”, a explicat Irina Chițu, analist bancar.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata