Cunoscut afacerist piteștean – scăpat de închisoare! Dosarul s-a judecat șapte ani!

Cunoscutul om de afaceri George Dumitrescu, cunoscut în spațiul public drept George Hoțu, a scăpat de condamnarea de șase ani de ani de închisoare din celebrul dosar „Balastiera”, potrivit unei decizii date de magistrații Curții de Apel Pitești. După șapte ani de procese soldate cu o achitare, o rejudecare și o condamnare, în care afaceristul piteștean a fost acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activități miniere fără permis sau licență, Dumitrescu a beneficiat, în ultimă instanță, de decizia Curții Constituționale privind prescripția, motiv pentru care judecătorii au decis să înceteze procesul penal împotriva sa și a celorlalți inculpați din dosar.
Procurorii de caz: „A înregistrat în actele contabile ale firmei un număr de 260 facturi care nu aveau la bază operațiuni reale prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de circa 2.500.000 de euro”
Dosarul omului de afaceri piteștean George Dumitrescu, zis George „Hoțu”, patronul de la Amfora Plus Trans SRL, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș în februarie 2016. Zece persoane și o societate comercială erau acuzate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani sau executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă.
CITEȘTE ȘI: ACUM! MAȘINĂ RĂSTURNATĂ ÎN RÂPĂ! BĂRBAT ÎN STARE GRAVĂ!
„În perioada august 2007 – martie 2011, inculpatul Dumitrescu George cu sprijinul a opt inculpați, în calitate de administratori în fapt sau de drept ai societăților furnizoare scriptic, a înregistrat în actele contabile ale firmei un număr de 260 facturi care nu aveau la bază operațiuni reale prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de circa 2.500.000 de euro”, susțineau în rechizitoriu procurorii.
De asemenea, patronul Amfora era acuzat că a introdus firma sa într-un circuit financiar aparent legal de acordări de împrumuturi.
„Mecanismul spălării banilor obținuți era împrumutarea Amfora Plus de către Dumitrescu George, deși acesta nu a făcut dovada vreunui venit pentru a-și susține împrumuturile. Apoi inculpatul retrăgea banii din societate sub pretextul restituirii împrumuturilor acordate, dând astfel o aparență ilicită acestor sume de bani și disimulând adevărata lor proveniență. Din raportul de expertiză judiciară contabilă rezultă că Dumitrescu George a supus procesului de spălare a banilor suma de 25.198.835 lei”, se mai arăta în rechizitoriu.
Parcursul dosarului: achitare, rejudecare, condamnare la închisoare, prescriere
Prima decizie a venit în anul 2017, când judecătorii de la Tribunalul Argeș au decis să îl achite pe George Dumitrescu de toate acuzațiile pentru motivul că acuzațiile făcute de procurori nu pot fi probate. Ulterior, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a făcut recurs, iar judecătorii de la Curtea de Apel Pitești au dispus rejudecarea cauzei și au întors dosarul la forul inferior. După alți trei ani de procese, în 2020, judecătorii Tribunalului Argeș au decis să răstoarne prima decizie și l-au condamnat pe afacerist la 6 ani de închisoare pentru faptele pentru care a fost achitat prin prima sentință.
Bineînțeles, a mai urmat un recurs făcut de George Dumitrescu și ceilalți inculpați, iar procesul s-a mutat în 2020 la Curtea de Apel Pitești. După o altă serie de înfățișări care s-au întins pe parcursul a trei ani, afaceristul și restul persoanelor acuzate în Dosarul „Balastiera” au scăpat de condamnări prin decizia CCR privind prescripția.
„În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. f Cod de procedură penală, cu referire la Deciziile Curţii Constituţionale a României nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 a C.C.R. şi la Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, încetează procesul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, cu privire la inculpaţii: 1.Inculpatul Dumitrescu George sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: – infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată prev. de art. 9 alin. 1 lit. c şi alin. 3 din Legea 241/2005, în condiţiile art. 35 alin 1 C.pen., cu aplicarea art. 5 C.pen.; – infracţiunea de executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă în formă continuată prev. de art. 57 alin. 2 din Legea 85/2003, în condiţiile art. 35 alin 1 C.pen., cu aplicarea art. 5 C.pen.; – infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată prev. de art. 49 alin. 1 lit. b din Legea 129/2019, în condiţiile art. 35 alin 1 C.pen., cu aplicarea art. 5 C.pen” se arată în decizia magistraților.
Prejudiciul a fost achitat parțial. Sechestrul pe bunuri rămâne
Deși a scăpat de condamnarea de șase ani de închisoare, George Dumitrescu mai are de achitat peste nouă milioane lei din prejudiciul găsit de anchetatori. Potrivit deciziei, afaceristul piteștean a achitat aproximativ un milion de lei, din cele 12 milioane, iar magistrații au decis confiscarea specială a acestei sume și menținerea sechestrului asigurator asupra bunurilor și conturilor omului de afaceri.
„Modifică temeiul legal al confiscării speciale de la inculpatul Dumitrescu George a sumei de 12.599.799,18 lei reţinând incidenţa art. 112 alin. 1 lit. e) C.pen. şi art. 51 alin. 1 din Legea 129/2019. Ia act că inculpatul Dumitrescu George a achitat în apel suma de 1.020.000 lei cu titlu de prejudiciu către partea civilă Statul Român – prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş.
Restrânge măsura sechestrului asigurator aplicată prin Ordonanţa nr. 799/P/2011 din data de 20.02.2015 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Arge? asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatei SC MAGNETIC RECORD BUSINESS SRL (fostă SC AMFORA PLUS TRANS SRL), până la concurenţa sumei de 9.326.344,84 lei și a accesoriilor aferente datorate, în condiţiile Codului de procedură fiscală, calculate de la data scadenţei debitului principal (respectiv a obliga?iei fiscale principale datorate), până la data plă?ii integrale a debitului principal.
Restrânge măsura sechestrului asigurator aplicată prin sentin?a apelată asupra bunurilor mobile și imobile, inclusiv sume de bani, aparținând inculpatului Dumitrescu George în vederea reparării prejudiciului produs bugetului consolidat al statului, până la concurenţa sumei de 9.326.344,84 lei și a accesoriilor aferente datorate, în condiţiile Codului de procedură fiscală, calculate de la data scadenţei debitului principal (respectiv a obligației fiscale principale datorate), până la data plății integrale a debitului principal. Modifică temeiul legal al instituirii prin sentința apelată a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile, inclusiv sume de bani, aparținând inculpatului Dumitrescu George în vederea confiscării speciale, până la concurenţa sumei de 12.599.799,18 lei, reţinând incidenţa art. 50 alin. 1 din Legea 129/2019 rap. la art. 404 alin. 4 lit. c), rap. la art. 249 şi urm. C.pr.pen” se mai arată în decizie.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului