Cunoscut medic pediatru, semnal de alarmă: „Val de bronșiolite la copii. Cel mai mare din ultimii 10 ani!”

0

Unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din țară, doctorul Mihai Craiu a transmis recent un semnal de alarmă în ceea ce privește cel mai mare val de îmbolnăviri din Uniunea Europeană în rândul copiilor, din ultimii 10 ani. Medicul avertizează părinții asupra pericolului bolilor virale în rândul copiilor și despre numărul mare de îmbolnăviri din următoarea perioadă.

„Sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici.

A inceput acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc. Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică.

Priviți ratele de spitalizare, în ultimii ani, în SUA, conform CDC, în imaginea de mai jos. Curba verde, cu buline, este anul acesta. A început mult mai repede și a urcat mult mai abrupt. Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie… Și nu e numai Franța… Și în Luxemburg e la fel.

Iar la noi abia a început.

Bun. Asta e… Suntem „deștepți” și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste… De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România.”, a anunțat recent medicul pediatru Mihai Craiu, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii.

Medicul pediatru a prezentat mai multe reguli ce trebuie respectate pentru a preveni valul de bronșiolite preconizat.

„Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple:

  • Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, trebuie să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
  • „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.
  • Și mai ales nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
  • Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
  • Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.
  • Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave. Sănătate tuturor!”, a mai anunțat medicul Mihai Craiu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata