Cutii de chibrituri cu chipul regelui Mihai expuse la Câmpulung! VIDEO

Câmpulungenii au ocazia să își încânte privirea vizitând expoziția de colecții particulare în luna septembrie la muzeul municipal Câmpulung.

La nivelul Câmpulungului există un număr foarte mare de colecționari, cel mai mare la nivel de țară, din acest motiv a fost înființat și un club care a aderat la o grupare mai mare din București.

De data aceasta au expus Niculae Bragă – numismatică, plachete, carnaval și medalii, Mihai Pestrițu – numismatică, filatelie, Nicolae Alexandru Mihăilă – filumenie, Gheorghe Ciolcă – cartofilie, Constantin Agricola Miu – vederi, Marius Ovidiu Bascacov – machete

,,De la descoperirea chibriturilor și până la forma pe care o cunoaștem astăzi au trecut 200 de ani. Pe la 1820 în Anglia un englez a realizat un chibrit cu un fosfor negru. Francezii au descoperit un fosfor roșu, dar nu mirosea bine. Un suedez a avut inițiativa să aducă la o formă cum o știm noi astăzi, chibritul să execute cutiile de chibrituri cu mașinări speciale, făceau 40.000 pe zi. Acest produs căutat a avut în România o desfacere la mare căutare, prima fabrică fiind la Iași. Prima fabrică de chibrituri în România s-a deschis în anul 1876 în București. Paralel cu această fabrică Filaret, a fost a doua mare fabrică a fost la Timișoara. Am expus cutii de chibrituri din Brăila, București, cele mai vechi piese sunt cu portretul regelui Mihai. Anul 2005 a fost momentul crucial pentru industria de chibrituri din România. Nu mai există nicio fabrică în momentul de față, iar ce vedeți sunt chibrituri din import”, a declarat Nicolae Mihăilă.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.