De când sunt obligatorii anvelopele de iarnă? Anunț oficial!

0

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe toată perioada anuluim în anumite condiții, și nu doar în sezonul rece. Deși, o mare parte dintre șoferi consideră că acestea trebuiesc montat începând cu 1 decembrie, de când începe oficial sezonul rece, legislația prevede cu totul altceva. Mai exact, anvelopele de iarnă sau all season sunt obligatorii de fiecare dată când drumul este acoperit cu gheață sau zăpadă.

CITEȘTE ȘI: ÎNCĂ DOUĂ ZILE LIBERE ÎN PLUS ANUL VIITOR! SURPRIZĂ PENTRU ANGAJAȚI!

Astfel, dacă în luna august circuli pe Transfăgărășan, de exemplu, iar acesta are o porțiune acoperită cu zăpadă sau gheață, atunci ești obligat să ai cauciucuri de iarnă. La fel cum, în decembrie, poți circula cu anvelope de vară pe același drum, dacă nu sunt depuneri de zăpadă.

Ce amendă poți primi dacă nu ai anvelope de iarnă?

Șoferii care circulă fără anvelope de iarnă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei riscă între 9 și 20 de puncte de penalizare. Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei. În plus, va fi suspendat și certificatul de înmatriculare al vehiculului. Aceeași sancțiune o primesc și șoferii care au anvelope de iarnă uzate sau neconforme.

Cum trebuie să pregătești mașina de iarnă

Când vine vorba de pregătirea mașinii pentru iarnă, este indicat să:

  • schimbi uleiul și filtrele
  • verifici nivelul de antigel și să-l înlocuiești dacă e nevoie
  • pui lichid de spălat parbrizul pentru iarnă
  • verifici funcționarea aerului condiționat și a sistemului de climatizare
  • verifici funcționarea bateriei și să cumperi una nouă, dacă aceasta nu mai are randament optim
  • montezi anvelope de iarnă, dacă este cazul.

De asemenea, nu ar strica să ai în portbagaj un set de lanțuri și o mică lopată. Mai ales dacă pleci la drum lung sau în zone unde se anunță ninsori și viscol.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata