De ce apar cariile cel mai des și ce să nu mai faci dacă vrei o dantură sănătoasă

0

De cele mai multe ori, ajungem la medicul stomatolog atunci când observăm că o nouă carie ne afectează dantura. O putem observa în timpul periajului sau putem constata durere și sensibilitate dentară crescută în anumite situații. Desigur, cu cât descoperim caria mai repede, cu atât cresc șansele ca tratamentul să fie mai puțin invaziv.

De cele mai multe ori, ajungem la medicul stomatolog atunci când observăm că o nouă carie ne afectează dantura. O putem observa în timpul periajului sau putem constata durere și sensibilitate dentară crescută în anumite situații. Desigur, cu cât descoperim caria mai repede, cu atât cresc șansele ca tratamentul să fie mai puțin invaziv. De aceea este recomandat un consult stomatologic de două ori pe an, pentru a preveni evoluția necontrolată a afecțiunilor dentare.

Hai să vedem care sunt cel mai des întâlnite cauze pentru apariția cariilor dentare și cum anume putem reduce riscul apariției lor:

Consumul excesiv de zahăr: zahărul și alimentele procesate bogate în zaharuri și îndulcitori reprezintă principala sursă de dezvoltare pentru bacteriile prezente în cavitatea orală. Ulterior, bacteriile pot produce acizi care erodează smalțul și duc la formarea cariilor.

Igiena orală incorectă: periajul și utilizarea aței dentare în mod incorect sau insuficient de des permit acumularea plăcii bacteriene și a tartrului, care, în timp, poate duce la apariția unei carii dentare.

Acizi alimentari: dacă obișnuiești să consumi frecvent sau faci excese de alimente și băuturi acide, cum ar fi sucurile de fructe și băuturile carbogazoase, poți să constați apariția sensibilității dentare și, ulterior, a cariilor multiple.

Lipsa fluorului: conform studiilor de specialitate, fluorul este important pentru remineralizarea smalțului și prevenirea cariilor. Lipsa acestuia poate face dinții mai vulnerabili în fața acțiunii bacteriilor și a compușilor acizi.

Predispoziția genetică: unele persoane pot avea o predispoziție genetică pentru a dezvolta mai ușor carii decât altele, indiferent de atenția pe care o acordă sănătății dentare.

Ce să nu mai faci dacă vrei o dantură sănătoasă

În primul rând, nu mai amâna vizitele regulate la medicul stomatolog. Cum spuneam, controalele preventive, alături de detartraj și periaj profesional, ajută la depistarea și tratarea problemelor dentare în stadii incipiente.

Apoi, nu uita să acorzi atenție alimentației zilnice. Nu consuma excesiv alimente și băuturi zaharoase și, dacă ești fumător, renunță la acest viciu care crește riscul nu doar de dezvoltare a cariilor dentare, ci și a altor afecțiuni care țin de sănătatea întregului organism.

În plus, nu neglija igiena orală, spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosește ața dentară în mod regulat, pentru a îndepărta placa bacteriană din spațiile interdentare, greu accesibile.

Desigur, ai grijă să nu treci cu vederea simptomele care anunță formarea cariilor dentare. Dacă simți dureri dentare, sensibilitate sau alte simptome neobișnuite, consultă imediat un medic stomatolog pentru evaluare și tratament.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata