De ce costă o stație de autobuz din Pitești 41.000 euro? Răspunsul primăriei: E SECRET! (EPISODUL I)

0

De ce costă o stație de autobuz din Pitești 41.000 euro? Este o întrebare la care nu o să găsim răspuns prea curând, din cauză că propunerile tehnice și financiare pentru construirea celor 99 stații sunt confidențiale! Mihai Coteț, consilier local și președinte al PNL Pitești a dezvăluit că, în urma unei cereri către Primăria Pitești, a solicitat să i se pună la dispoziție  costurile defalcate pentru acest proiect, și a primit un răspuns cel puțin ciudat. Mai exact, i s-a spus că informațiile nu pot fi divulgate din cauză că documentele elaborate sunt „o operă științifică”. Secretizarea și catalogarea de mai sus sunt motive pentru care consilierii locali liberali vor sesiza atât instituția Prefectului, cât și Curtea de Conturi pentru a verifica legalitatea atribuirii contractului către constructorul CSV Infratech.

„Oferta reprezintă o operă științifică”

„Mulți dintre piteșteni și-au exprimat indignarea legată de noile stații de autobuz. Ne-am așteptat cu toții să avem stații moderne, funcționale pentru că așa ni s-a promis. Ne-am pomenit doar cu niște stații care nu ne apără nici de ploi, nu ne apără de soare și, din păcate, nu ne apără nici de incompetența administrației” a spus Mihai Coteț. Acesta a fost și motivul pentru care alesul local a decis să ceară informații despre „modul în care primăria risipește banii pe stații de autobuz care costă cât o grasonieră”.

Răspunsul nu a fost cel scontat, ci dimpotrivă: opacitate totală. „Ni s-a spus oficial că propunerea tehnică și cea financiară sunt confidențiale. Și o să vă spun un citat (n.r. – din răspunsul Primăriei Pitești): “Propunerea tehnică reprezintă un concept integrat având soluții special concepute care ne permit realizarea lucrărilor la un preț competitiv. Oferta reprezintă o operă științifică, iar divulgarea propunerii noastre tehnice către terți este de natură să prejudicieze grav interesele noastre de a proteja oferta concepută special pentru acest proiect”. Dragilor, confidențialitate pe bani publici! Primarul nostru și-a luat primăria pe persoană fizică! Secretizează contracte din bani publici, ignoră legi și se poartă ca un jupân” a continuat Coteț.

„Stațiile noastre de autobuz nu sunt stații orbitale, opere științifice!”

Nici utilitatea noilor stații de autobuz cu preț de grasonieră nu a fost cea așteptată de către piteșteni. În vară, oamenii au stat în soare, iar în zilele ploioase au fost nevoiți să se adăpostească pe unde au putut. În schimb, costurile imense ridică multe semne de întrebare, atât pentru contribuabilii piteșteni, cât și pentru aleșii cărora li se răspund că justificarea cheltuielilor din bani publici este confidențială.

„În ultimele zile am făcut eforturi pentru a aduce la lumină informații tulburătoare despre practicile de cheltuieli ale actualului nostru primar. Deși investiția este în infrastructura noastră și transportul public, amploarea acestor cheltuieli este de-a dreptul excesivă și ridică probleme serioase în ceea ce privește responsabilitatea principală și transparența în administrația noastră locală. Stațiile noastre de autobuz nu sunt stații orbitale, opere științifice, sunt niște contrucții simple, patru stâlpi și niște geamuri, din materiale normale, dar care nu ajută transportul în comun și nici transportul în comun. Ajută, probabil, bugetul personal al unora.

Piteștenii și-au încredințat banii din impozite și taxe administrației locale, așteptându-se ca aceștia să fie folosiți pentru a ne îmbunătăți orașul, pentru a ne spori calitatea vieții, și pentru a aborda probleme presante cum ar fi infrastructura, educația și asistența medicală. Este responsabilitatea noastră de a fi buni administratori ai acestor resurse și să ne asigurăm că comunitatea noastră prosperă și să menținem încrederea publicului în conducerea noastră” a mai spus Coteț.

Între 3000 și 5000 euro pentru o stație

Dacă nu s-a putut primi răspuns de la Primăria Pitești, Mihai Coteț a făcut o solicitare de preț către una dintre companiile care lucrează cu administrațiile locale din aproape toată țara pentru construirea stațiilor de autobuz. Prețurile primite de către acesta nici măcar nu se apropie de suma de 41.000 euro, cât costă o stație în Pitești.

„Am o ofertă actualizată cu una dintre cele mai mari companii producătoare de stații din România care livrează pentru aproape toate primăriile din România: stații de autobuz cu panou publicitar – deci are ceva în plus față de ale noastre – costă la aceeași dimensiune 4.900 euro fără TVA. Stație de autobuz cu panou fotovoltaic, pe care stația noastră nu îl are, costă 4.900 euro fără TVA. Stație simplă de autobuz, trei stâlpi și patru geamuri, 2.700 euro fără TVA. Toate acestea le-am prezentat pentru că piteștenii au dreptul să știe cum sunt cheltuiți banii lor și noi suntem aici să le apărăm acest drept” a declarat Mihai Coteț.

„Până acum ne-am lovit de un zid de Omerta. Omerta este jurământul de tăcere al mafiei”

Acestea au stat și motivele la baza cărora aleșii locali PNL vor sesiza Instituția Prefectului, Curtea de Conturi și Autoritatea Națională de Achiziii Publice pentru o serie de controale de legalitate asupra modului în care este cheltuit banul public.

„Fac apel la actualul primar să ofere o defalcare detaliată a cheltuielilor asociate cu aceste stații de autobuz. Avem nevoie de transparență și responsabilitate în această chestiune. Piteștenii merită să știe de ce s-au cheltuit patru milioane de euro pentru 99 de stații. Dacă au fost luate în considerare alternative rentabile și care vor fi beneficiile pe termen lung pentru comunitatea noastră. Până acum ne-am lovit de un zid de Omerta. Pentru cei care nu știu, Omerta este jurământul de tăcere al mafiei. De aceea voi sesiza Instituția Prefectului, vom sesiza Curtea de Conturi și Autoritatea Națională de Achiziii Publice pentru a aduce lumină acolo unde primarul pune eticheta de confidențial” a conchis Mihai Coteț.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata