„De sinceritatea cui se tem oficialii noștri de ne lipsesc de o apărare legitimă?” NOI – poziție fermă în urma declarațiilor premierului maghiar

0

Francesco Șerban, președinte executiv al Partidului Națiune Oameni Împreună NOI, consideră că oamenii politici din România au fost lipsiți de reacție sau doar au luat poziții extrem de palide după declarațiile făcute de Viktor Orban, primul ministru al Ungariei, la Băile Tușnad. Și, spune liderul Șerban, nu este, din păcate, prima dată când oficiali unguri, aflați în România fac declarații controversate și, de asemenea, nici prima oară când liderii partidelor mari trec cu vederea asemenea chestiuni grave. prin urmare, conducerea formațiunii politice NOI a luat ferm poziție și susține că atitudinea demnitarului ungar a migrat de la de la forme “subtile” la forme coerente de ingerință și printr-un comunicat de presa iau poziție și amintesc despre Constituția României și drepturile tuturor cetățenilor ei.

„Cetățenii României, inclusiv din perspectivă etnică integrativă, înțeleg să acționeze, să se comporte și să conviețuiască pe teritoriul României”

„𝗨𝗻𝗴𝗮𝗿𝗶𝗮 𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗺𝗯𝗶𝘁̦𝗶𝗶” – Acesta este doar unul dintre mesajele, nu doar lipsite de echivoc, dar și de normele de conduită impuse de uzanțele internaționale în astfel de cazuri și de tratatele fondatoare la care suntem parte, pe care dl Viktor Orban – premierul Ungariei a ținut să le transmită zilele trecute de pe teritoriu românesc, mai precis, de la Tușnad.
De menționat este faptul că premierul Ungariei nu s-a aflat în România în vizită oficială de lucru, cu tot ceea ce presupune protocolul la acest nivel, aspect care în opinia Partidului NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ este de natură să accentueze și mai mult caracterul nepotrivit, pe alocuri, impardonabil al intervenției asumate de către domnia sa.

România nu are ambiții. Cetățenii României, inclusiv din perspectivă etnică integrativă, înțeleg să acționeze, să se comporte și să conviețuiască pe teritoriul României – un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, în care respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Pe fundament constituțional, România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică; România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, reprezintă valori supreme, în mod dovedit garantate și respectate.

„România are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi”

România are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi și pentru acestea suntem preocupați ca Oamenii să trăiască în comunități strâns unite ai căror membri se ajută reciproc, independent de criterii ce individualizează naționalitatea, originea etnică etc., o filosofie aflată în contradicție evidentă cu cea a premierului Ungariei care îndeamnă comunitățile maghiare de peste hotare: “𝑡𝑟𝑒𝑏𝑢𝑖𝑒 𝑠𝑎̆ 𝑣𝑎̆ 𝑎𝑗𝑢𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑣𝑜𝑖 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑣𝑜𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑖” .

Spre știința premierului Ungariei, oficialii români nu adoptă astfel de poziții pe teritoriul sau la adresa unor state ca Spania, Italia, Germania, pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, acolo unde cetățenii români au constituit în timp minorități importante.

Pe teritoriul României sunt comunități care în timp au ales, au înțeles să conviețuiască în armonie sau în bună regulă, însă atunci când lucrurile se ameliorează, iar NOI ne aflăm în prezența unor astfel de imixtiuni, pe fondul acestor provocări, sunt induse în rândul acestor comunități așteptări care mai devreme sau mai târziu pot constitui un teren fertil pentru nemulțumiri, chiar și atunci când condițiile obiective ce stau la baza fundamentării relațiilor dintre Oamenii din interiorul unei comunități au cunoscut îmbunătățiri semnificative, iar membrii comunității realmente experimentează cu bucurie ceea ce presupune a fi Împreună.

„Îngrijorarea noastră profundă este cu privire la lipsa de reacție din partea organelor reprezentative”

NOI – Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ considerăm că astfel de poziționări neprietenoase din partea oficialităților din Ungaria, nu doar că sunt inacceptabile, dar au migrat deja de la forme “subtile” la forme coerente de ingerință, cu atât mai mult cu cât prezența premierului Ungariei în România survine la scurtă vreme după ce și dna Novak Katalin – președintele în exercițiu al Ungariei a efectuat o vizită în România, în condiții apreciate consonant la acel moment ca fiind provocatoare.

Îngrijorarea noastră profundă este cu privire la lipsa de reacție din partea organelor reprezentative, învestite la acest moment să reprezinte interesul superior al fiecăruia dintre NOI.
Ne dorim cu toții o amplă reconsiderare atitudinală a partenerilor externi ai României față de cetățeanul român, față de România, însă acest deziderat nu poate fi atins până ce la cârma statului român nu ne vom alege oameni de stat, oameni cu statura și pregătirea necesare, astfel încât în situații cu o asemenea tipologie să etaleze cu fermitate și demnitate o reacție pe măsura provocării.

NOI ne formulăm întrebarea legitimă cum de nu înțeleg oficialii noștri că exact pentru astfel de momente desprinse de realitatea contemporană și aflate în contradicție severă cu spiritul relațiilor între state cu identitate democratică perenă, statul, în scopul realizării politicii sale externe, trebuie să promoveze în aceste poziții oameni pregătiți, care au experiența și luciditatea de a înțelege că o poziționare nepotrivită în plan extern sau o lipsă de reacție de îndată, pot aduce atingere inclusiv siguranței naționale.

Ivan Turgheniev obișnuia să afirme că “𝑆𝑖𝑛𝑐𝑒𝑟𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑐𝑒𝑎 𝑚𝑎𝑖 𝑏𝑢𝑛𝑎̆ 𝑑𝑖𝑝𝑙𝑜𝑚𝑎𝑡̦𝑖𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎̆ 𝑛𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑣𝑜𝑎𝑐𝑎̆ 𝑡𝑒𝑎𝑚𝑎̆.” De sinceritatea cui se tem oficialii noștri, la nivelul Președinției, Parlamentului, Guvernului, într-atât de tare încât ne lipsesc pe NOI ca popor de o poziție care nu mai ține doar de un resort de așteptare legitimă, ci comportă un caracter obligatoriu?

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata