Dedesubturile înlăturării preotului Constantin Onu. Susținătorii părintelui fac dezvăluiri printr-un comunicat de presă

Enoriașii care militează pentru întoarcerea preotului Constantin Onu la Parohia Mavrodolu nu s-au mulțumit, de fel, cu mesajul transmis de ÎPS Calinic prin care li s-a adus la cunoștință faptul că părintelui i s-a luat parohia pentru că este angrenat în alte misuni. Aceștia continuă să strângă semnături în favoarea preotului, numărul acestora ajungând chiar la peste 500. Oamenii sunt cu atât mai revoltați cu cât, după vâlva creată în ultimele săptămâni, Arhiepiscopia Argeșului a decis să îi permită părintelui Onu să mai slujească, când și când, la Biserica Mavrodolu însă,din cauza tensiunilor existente, acesta nu a venit la biserică.

 

”S-a dorit ca părintele să slujească într-o biserică debranșată”

 

Tensiunea crește din ce în ce mai mult în rândul enoriașilor care au asistat, cu regularitate, la slujbele ținute de părintele Constantin Onu până să îi fie luată Parohia Mavrodolu. Pentru că lucrurile s-au schimbat în rău de la plecarea părintelui și pentru că enoriașii nu reușesc să îl aducă înapoi, cu toate eforturile depuse până acum, aceștia au găsit, ca ultimă soluție, să își exprime nemulțumirile   printr-un comunicat de presă. Respectivul document a intrat și în posesia noastră și conține chiar dezvăluiri importante despre anumite presiuni la care a fost supus părintele Constantin Onu, dar și ei, ca enoriași, fiind acuzați că perturbă buna funcționare a Bisericii. ”Am fost foarte surprinși, în mod neplăcut, de schimbarea părintelui Onu din funcția de Paroh al bisericii Mavrodolu. Considerăm că această schimbare nu este justificată și dorim repunerea grabnică a părintelui Onu în funcția de paroh precum și niște scuze oficiale din partea reprezentanților Arhiepiscopiei Argeșului pentru această situație. Considerăm faptul că poziția Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pe acest subiect este plină de neadevăruri. „Preotul Constantin Onu nu a fost dat afară de la Biserica Mavrodolu”, îi linişteşte ÎPS Calinic pe credincioşi. Acest lucru a fost la acea vreme un neadevăr, datorită faptului că inițial preotul Onu a fost destituit din funcția avută și numit paroh la biserica surzilor, unde avea voie să slujească doar prin semne, iar prezența și predicarea în biserica mare (Mavrodolu) nefiindu-i permisă. Ca fapt divers, s-a pus și problema… deconectării bisericii surzilor de la rețelele de utilități! Așadar, planul inițial era ca preotul Onu să slujească într-o biserică lipsită de gaze și curent, strict în limbaj gestual unde poate să fie înțeles de un număr mic de oameni” este o parte din mesajul trimis de enoriașii părintelui Constantin Onu.

 

„Am fost amenințați că părintele va fi caterisit”

 

Dar șirul dezvăluirilor nu se oprește aici! Pe lângă faptul că tot năduful enoriașilor s-a revărsat asupra arhidiaconului Caliopie, care a avut rolul mesagerului în această poveste, enoriașii au relatat în comunicatul de presă că se încearcă reducerea lor la tăcere: „Am strâns 200 de semnături pentru părintele Constantin Onu imediat, după slujba de Duminică. După această slujbă, o parte din cei care au strâns semnături au fost amenințați și li s-a spus că dacă mai continuă să facă scandal, cineva o să aibă grijă ca Părintele Onu să fie caterisit (să i se ia dreptul de a fi preot). Părintele Onu a făcut eforturi considerabile pentru a detensiona această situație. Totuși, majoritatea enoriașilor cunoaștem adevărul legat de lucrurile „nesfinte întreprinse” se mai arată în respectivul comunicat prin care oamenii trag, practic, un semnal de alarmă cu privire la faptul că părintele Onu a fost înlăturat de la Mavrodolu, într-un mod fățarnic.

 

La ce a condus demiterea părintelui Onu…

 

”… O stare de neliniște, revoltă și neîncredere. Eliminarea slujbelor de seară și eliminarea unor rugăciuni de întărire a enoriașilor și de hulire a duhurilor necurate, a căror lipsă este simțită. Stoparea proiectelor de misionariat. Biserica Mavrodolu, prin grija parohului și cu ajutorul enoriașilor și lui Dumnezeu, a susținut ridicarea a încă 2 biserici în Pitești, alte 3 biserici în comunități sărace, a susținut fundația pentru oamenii cu probleme cu deficiențe de auz Sf. Grigorie Palama, paraclisul pentru nevăzători Sf. Mihail și Gavril din cadrul filialei pentru nevăzători Pitești și numeroase acțiuni de întrajutorare a familiilor sărace, de prevenire a avorturilor, de educare și de misionariat. Inventarierea grabnică și pe ascuns a patrimoniului parohiei. În mod normal această inventariere trebuia făcută în timp, de o comisie formată din vechiul paroh, noul paroh, un reprezentant al consiliului parohial și, eventual, un reprezentant de la Episcopie. Eliminarea din organigrama a 2 preoți,(Constantin Radu Gabriel, preot pentru nevăzători și Istrate Cătălin, preot pentru surdo-muți) din nou fără preaviz și justificare scrisă! Acești preoți, dincolo de faptul că sunt oameni care au la rândul lor familii ce necesită un venit, au rămas fără o activitate care le aduce împlinire sentimentală. Mai mult, aceștia au credincioși cărora le sunt duhovnici. Suntem în postul Crăciunului și, după tradiție, toți creștinii urmează a se spovedi și împărtăși. Este extrem de greu pentru o persoană cu dizabilități să își găsească un alt duhovnic, numărul celor care cunosc limbajul și regulile nescrise din lumea persoanelor cu astfel de dizabilități fiind foarte mic…” se încheie comunicatul de presă.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.