Depozitul de deșeuri de la ARO – de zece ani o bombă ecologică! Semnalul de alarmă tras de senatorul Bica!

0

Locuitorii municipiului Câmpulung sunt puși în pericol de mai bine de zece ani din cauza lipsei de implicare a firmei care deține depozitul de deșeuri periculoase și nepericuloase de pe platforma uzinei ARO, atrage atenția senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica. Au trecut zece ani de la incendiul în care au ars peste zece tone de uleiuri minerale și filtre auto, dar nici până în ziua de astăzi depozitul nu a fost curățat în totalitate.

În data de 2 octombrie 2013, la depozitul pentru deșeuri periculoase și nepericuloase al SC Global Eco Center SRL Iași, amplasat în incinta punctului de lucru de pe platforma fostei uzine ARO din municipiul Câmpulung, județul Argeș, în care erau stocate cantități de ordinul miilor de tone de substanțe cu risc ridicat pentru populație, inclusiv ceanuri, a izbucnit un puternic incendiu, în timpul căreia au ars peste 10 tone de uleiuri minerale și filtre auto. Cu ocazia acțiunilor de inspecție și control efectuate în urma acestui nefericit eveniment de către instituțiile statului cu atribuții în domeniu, s-a constatat că substanțele respective nu au fost depozitate corespunzător și s-a dispus realizarea unor măsuri de remediere a situației existente, între care închiderea depozitului și eliminarea și neutralizarea integrală a deșeurilor periculoase și nepericuloase, conform unui calendar prestabilit” a declarat Dănuț Bica.

„Depozitul respectiv continuă să reprezinte o bombă ecologică în zonă și să pună în pericol sănătatea populației”

În condițiile în care măsurile dispuse în urma controalelor, dar și a sentințelor judecătorești, depozitul respectiv continuă să reprezinte o bombă ecologică în zonă și să pună în pericol sănătatea populației, a mai susținut senatorul Bica.

„Cu toate acestea, deși au trecut 10 ani de la incendiu, atât cetățenii și autoritățile administrației publice din Câmpulung, cât și presa locală reclamă faptul că deșeurile nu au fost eliminate în totalitate, cantități foarte mari de materiale reziduale, unele extrem de periculoase, fiind încă neevacuate, iar depozitul respectiv continuă să reprezinte o bombă ecologică în zonă și să pună în pericol sănătatea populației. Prin urmare, având în vedere necesitatea rezolvării de urgență a acestei probleme de o gravitate deosebită, pe parcursul ultimilor 6 ani am formulat și transmis miniștrilor de resort mai multe întrebări referitoare la acest subiect, solicitând informații cu privire la stadiul acțiunilor întreprinse pentru închiderea depozitului și eliminarea și neutralizarea integrală a deșeurilor și urgentarea finalizării acestora. Din păcate, măsurile dispuse și angajamentele asumate care s-au regăsit în răspunsurile primite la întrebările respective nu au fost implementate până în prezent decât parțial de către entitățile responsabile”  a mai spus senatorul Dănuț Bica.

Senatorul Dănuț Bica îi solicită ministrului Mediului să dispună toate măsurile legale care se impun

În urma celor susținute mai sus, senatorul Dănuț Bica i-a adresat o întrebare ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor prin care a cerut să i se comunice care este situația la zi a acțiunilor stabilite pentru eliminarea pericolului de pe platforma AR. De asemenea, demnitarul argeșean i-a solicitat lui Fechet să dispună toate măsurile pentru eliminarea oricărui pericol pentru locuitorii municipiului Câmpulung din cauza acestui depozit.

„În acest context, vă rog să-mi comunicați care este situația la zi a realizării acțiunilor stabilite pentru eliminarea deșeurilor gestionate de către SC Global Eco Center SRL Iași pe platforma fostei uzine ARO și din ce motive a fost întârziată executarea acestora. De asemenea, având în vedere că situația existentă nu poate fi tolerată la sfârșit, vă solicit să dispuneți toate măsurile legale ce se impun pentru finalizarea de urgență a evacuării și neutralizării integrale a reziduurilor periculoase și nepericuloase aflate în depozitul din municipiul Câmpulung, județul Argeș” este solicitarea senatorului Dănuț Bica către ministrul Mediului, aPelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata