Detalii de ultim moment. Află cine beneficiază de testare gratuită pentru COVID

Institutul Național de Sănătate Publică (ONSP) a actualizat recent, definiţiile de caz pentru coronavirus. Potrivit noilor reguli, sunt 14 categorii de persoane care trebuie testate obligatoriu, unele dintre ele chiar la două săptămâni.

INSP consideră caz suspect orice persoană cu debut brusc de febră și tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror trei sau mai multe semne și simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie / grețuri / vărsături, diaree, pierderea mirosului sau pierderea gustului in absența unei cauze identificate sau orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie, pleurezie sau orice persoana cu infecție respiratorie acută, scurtarea respirației și care necesită spitalizare peste noapte.

Pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care au manifestări gastro-intestinale, precum vărsături, diaree, neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2, potrivit INSP.

Cele 14 categorii de persoane pentru care INSP recomandă testarea sunt:

 1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz;
 2. Persoane cu rezultat pozitiv la testul pentru antigenul SARS-CoV-2;
 3. Contacți direcți simptomatici ai cazurilor confirmate;
 4. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem.
 5. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplaseaza de la centrul de transplant in centrele de prelevare – la fiecare 2 saptamani;
 6. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital.
 7. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare; pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei;
 8. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei. În cazul pacienților copii cu probleme oncologice sau care au nevoie de intervenție chirurgicală, care se internează cu însoțitor, se testează și însoțitorul.
 9. Pacienti hemodializaţi asimptomatici – de două ori pe lună. Pacienți hemodializați asimptomatici contacţi cu caz confirmat, două testări la 6-7 zile interval între ele;
 10. Pacienți hemodializaţi simptomatici;
 11. Persoane instituționalizate asimptomatice – de două ori pe lună;
 12. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – săptămânal;
 13. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;
 14. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.