ziarobiectiv.ro

Dezvăluiri! Stațiile de autobuz – în contract SF, în realitate sărăcie! (EPISODUL II)

0

Una se spune pe hârtie, alta-i realitatea. La atât se poate rezuma proiectul noilor stații de călători pentru transportul public din Pitești. Fie că vorbim de culoare, fie că vorbim de dotări, scriptic aceste stații ar trebui să fie de domeniul SF, dar realitatea spune altceva: câteva ginzi metalice și panouri de sticlă care nu adăpostește pe nimeni în caz de ploaie, vânt sau alte interperii.

Dotările din contract – lipsesc cu desăvârșire

Au existat mai multe scenarii din partea proiectanților, iar administrația locală a semnat un contract pentru realizarea acestor stații, pentru varianta 1. Aceasta prevede o serie de dotări, care, însă, nu se regăsesc în realitate. Vorbim despre dotarea cu panouri laterale de informare, puncte de acces USB, puncte de vânzare bilete sau chiar grupuri sanitare. Dar, o să le luăm pe rând.

Potrivit scenariului 1  s-a propus:

  1. Dotarea cu două panouri pentru informarea călătorilor (afișarea timpilor de sosire în stații și a hărții traseelor de transport). Realitate: În unele stații, mai ales în capetele de linie, orarul autobuzelor nu există, iar harta traseelor lipsește cu desăvârșire.
  2. Dotarea în funcție de amplasament, cu un panou interactiv igital, pentru 25 stații (!), pentru afișarea informațiilor legate de serviciile de transport în comun, prețuri titluri de călătorie, hartă interactivă etc. Stațiile prevăzute cu panourile interactive vor fi dotate cu internet WIFI. Realitate: Cea mai mare parte din stațiile montate până în prezent au un loc prevăzut pentru montarea unui panou. Cât despre panouri laterale, nici nu se pune problema, dat fiind faptul că stațiile au fost amplasate pe trotuare care nu permit închiderea laterală.
  3. Dotarea cu un punct de acces multi USB pentru încărcarea bateriei dispozitivelor mobile încorporat într-un panou informativ (afișare oră, vreme). Realitate: Dacă nu există panouri, unde se pot amplasa punctele de acces USB?
  4. Stațile să fie echipate cu locuri pentru stat jos, din profile metalice galvanizate și dimensionate corespunzător. Realitate: „Băncile”sunt pentru câteva persoane, între două și patru, în funcție de mărimea stației. Restul persoanelor se adăpostesc sub umbrele sau sub copaci, unde este cazul.
  5. Stațiile să fie adaptate pentru persoanele cu dizabilitățși, dotate cu benzi tactile conform specificațiilor normelor în vigoare. Realitate: O mare parte dintre stațiile de autobuz sunt amplasate ăe trotuare care nu permit accesul pietonilor. De asemenea, în urma asfaltării ulterioare sau a reinstalării pavelelor, nu au fost lăsate locuri pentru amplasarea benzilor tactile pentru persoanele cu dizabilități.

CITEȘTE ȘI: REORGANIZARE TERITORIALĂ ÎN ARGEȘ. CE LOCALITĂȚI AR DISPĂREA?

De precizat este faptul că montarea celor 99 de stații de autobuz a început în acest an și s-ar putea să dureze până la mijlocul anului viitor. De asemenea, proiectul inițial, finanțat prin fonduri europene și accesat de către fosta administrație prevedea altfel de dotări. Contractul a fost semnat de către actuala conducere a Primăriei Pitești.

Costul mediul al construcției unei stații de autobuz se ridică la aproximativ 41.000 euro, dar nu vom putea cunoaște de ce din cauză că propunerile tehnice și financiare pentru construirea acestora sunt confidențiale! Mihai Coteț, consilier local și președinte al PNL Pitești a dezvăluit că, în urma unei cereri către Primăria Pitești, a solicitat să i se pună la dispoziție  costurile defalcate pentru acest proiect, și a primit un răspuns cel puțin ciudat. Mai exact, i s-a spus că informațiile nu pot fi divulgate din cauză că documentele elaborate sunt „o operă științifică”. Secretizarea și catalogarea de mai sus sunt motive pentru care consilierii locali liberali vor sesiza atât instituția Prefectului, cât și Curtea de Conturi pentru a verifica legalitatea atribuirii contractului către constructorul CSV Infratech.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata