Discuții între V. Hrebenciuc și D. Șova despre amnistie și președinția PSD. V. Ponta: „Nu ne spune DNA pe cine să punem șef la partid”

„Scapă-mă de închisoare şi te fac preşedinte la PSD” – este târgul pe care i l-a propus Viorel Hrebenciuc, membru de partid cu greutate, mai tânărului coleg Dan Şova, spun procurorii. „Nu am cum, dar vorbesc cu ministrul Justiţiei”, ar fi răspuns senatorul. Acest schimb de replici le-a adus celor doi lideri PSD un nou dosar penal. În toată afacerea este implicat şi un fost şef al Serviciului de Pază şi Protecţie.

 

Reporter: Aveţi lipici la dosare penale în ultima vreme.

Viorel Hrebenciuc: Nu e voinţa mea. (…) Sunt suspect.

Reporter: Vă doriţi să ajungeţi la şefia PSD?

Dan Șova: Nu, noi nu discutăm aşa ceva şi nu mi-am pus problema niciodată.

„Nici pe vremea comuniștilor nu te arestau procurorii dacă vrei să fii șef la partid. Păi ce, o să numească DNA-ul șef la partide? Asta e culmea. Dacă cineva încalcă legea, răspunde, dacă nu, trăim în Europa și nu ne spune DNA pe cine să punem șef la partid”, a fost reacția lui Victor Ponta, președinte PSD. 

INTERCEPTĂRI:

„Deci, automat, suntem beliţi” / „Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă”

Aşadar, acuzaţii extrem de grave se îndreaptă împotriva vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor. La două zile după ce a fost pus sub acuzare în dosarul retocedărilor ilegale de păduri, Viorel Hrebenciuc a încercat să creeze o lege special pentru el, de amnistiere, spun procurorii. I-a cerut asta colegului de partid, Dan Şova, care s-a scuzat că nu îl poate ajuta, dar i-a promis că intervine la ministrul Justiţiei. Procurorii spun întregul lanţ al corupţiei reiese clar din interceptările de la dosar.

 

Anchetatorii au înregistrările convorbirilor telefonice în care Viorel Hrebenciuc îl întreba pe generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, dacă procurorii îi ascultă telefoanele.

Dumitru Iliescu: V-am spus că Dumneavoastră sunteţi pe mandat.

Viorel Hrebenciuc: Mh! Da.

Dumitru Iliescu: Pur şi simplu este tot ce am aflat.

Viorel Hrebenciuc: Dar acum pentru ce dosar?

Dumitru Iliescu: Nu ştiu, nu m-am băgat şi vă spun şi de ce. El a spus de ce: „Domnule, dacă pun întrebări, şefa mea (n.r. procurorul DNA) ştie.

Fostul şef SPP obţinea informaţiile confidenţiale de la un ofiţer de poliţie judiciară, care avea acces la date clasificate din dosarele vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor.

Dumitru Iliescu: În general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ţine dosarele în fişet. El le ţine acolo, are cheia în fişetul ei.

Viorel Hrebenciuc: Frumos, bravo lui! Excelent!

Dumitru Iliescu a vorbit la telefon cu Viorel Hrebenciuc despre premierul Victor Ponta şi despre preşedintele Traian Băsescu.

Dumitru Iliescu: Şi a venit informaţia asta, ştia şi de Ponta şi de toţi. Ştia de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta şi mandatele pe care să le ia.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a apelat şi la senatorul Dan Şova. Au discutat despre modificarea unei legi care trimite la închisoare politicienii care îşi folosesc influenţa ca să îşi rotunjească ilegal averea.

Viorel Hrebenciuc: Dane, orice telefon îl dai este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare.

Dan Şova: Da, da.

Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi. (…)

Dan Şova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.

În schimbul acestui „favor”, Dan Şova urma să fie susţinut pentru a prelua conducerea partidului dacă Victor Ponta ajunge preşedintele României.

Dan Şova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu (n.r. Dragnea) în primul rând.

Viorel Hrebenciuc: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte (n.r. la PSD). Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru – sunt ministere în care trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o să ai ce să faci, boss.

Potrivit datelor din dosar, Viorel Hrebenciuc a fost interceptat la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl suspectează de corupţie.

Sursa: Digi24

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.