Doliu în lumea teatrului! Un cunoscut actor-moarte fulgerătoare!

0

Lumea teatrului este în doliu după ce un celebru actor, Constantin Codrescu, a murit noaptea trecută. Anunțul a fost făcut de Toma Enache, pe o rețea socială.

„S-a înălțat la cer Constantin Codrescu. Un actor uriaș, cu care am avut onoarea și bucuria să lucrez și să colaborez în această vară la filmul – „ENESCU, geniul și prințesa”. Dumnezeu să îl odihnească! Condoleanțe familiei!”, a scris noaptea trecută actorul Toma Enache pe pagina de Facebook.

Cine a fost Constantin Codrescu?

Constantin Codrescu a absolvit, în 1951, Institutul de teatru din București. Între 1976 – 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureș. Constantin Codrescu este cetățean de onoare al acestui municipiu.  În 1951 a absolvit Institutul de teatru și film, București.

Importantă activitate teatrală și multiple apariții la televiziune cu precădere până în 1989. Colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani. Un rol principal de referință: GHIȚĂ, din „LA MOARA CU NOROC” (după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu.

Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din „Frații Karamazov” după F.M. Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu.

A mai montat ca regizor multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitând astfel scenele bucureștene. A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2022 a fost distins cu Ordinul național „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata