Doliu în viața publică argeșeană. A murit fondatorul ICN

Astăzi s-a stins din viaţă unul dintre cei mai mari specialişti în domeniul cercetării nucleare. Este vorba de Constantin Antoniu Galeriu, primul director al Institutului de Cercetări Nucleare de la Mioveni de după Revoluţie şi cel care a înfiinţat singura Fabrică de Combustibil Nuclear din ţara noastră.

Cercetător eminent şi Cetăţean de Onoare al oraşului Mioveni din 2018, Constantin Galeriu s/a stins din viață la 73 de ani.  A fost între 1990 şi 1992 director general la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni, fiind primul director al ICN după decembrie 1989. Din februarie 1992, dupa separarea activităţii de fabricaţie de cea de cercetare, a fost numit director al Fabricii de Combustibil Nuclear (FCN) Piteşti până în 2010, când a fost numit director program combustibil nuclear. S-a pensionat în anul 2011.

„Personalitate marcantă în domeniul cercetării nucleare din România, cercetător ştiinţific gradul I, inginer şi doctor în tehnologia de fabricaţie a elementelor combustibile nucleare pentru reactorii energetici, Antoniu Constantin Galeriu a avut o carieră remarcabilă, în care şi-a adus o contribuţie deosebit de importantă la dezvoltarea unei ramuri foarte importante şi unice în industria nuclearelectrică din ţara noastră. Activitatea sa a fost recunoscută şi apreciată atât de către cele mai importante instituţii şi agenţii de profil atât ale statului român, cât şi la nivel internaţional, pentru promovarea energiei nucleare în România şi pentru contribuţia adusă la susţinerea programului nuclear românesc, prin înfiinţarea şi dezvoltarea singurei Fabrici de Combustibil Nuclear din ţara noastră. Sincere condoleanţe!”, a fost mesajul transmis de către Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.