Dorin Mărășoiu-martor cheie în dosarul familiei Cîțu pentru defrișări ilegale!

0

Florin Cîțu, care a deținut mai multe funcții importante în stat precum prim-ministru al României, ministru al Finanțelor, președinte al Senatului României și al Partidului Național Liberal, este implicat în această perioadă într-un scandal cu o puternică tentă penală, printre acuzatorii săi numărându-se argeșeanul Dorin Mărășoiu. Este de notorietate scandalul dosarului dispărut dar și acuzațiile de defrișări ilegale în care a fost implicată familia Cîțu, proprierară a unui remarcabil număr de hectare de pădure în județul Vâlcea, Voineasa. Antena 3 a realizat o amplă anchetă din care reies mai multe dezvăluiri legate de modul în care Cîțu a încercat să facă dispărute dosarele, implicit faptele.

„Dacă nu depuneam plângere, noi am fi fost cei care răspundeam penal.”

Fost vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, proprietarul Ocolului silvic „Stejarii Muscelului”, Dorin Mărășoiu a avut curajul de a depune plângere la IPJ Vâlcea pentru tăieri ilegale împotriva familiei Cîțu, în perioada în care Florin Cîțu era chiar ministru al Finanțelor. „Dacă nu depuneam plângere, noi am fi fost cei care răspundeam penal.” Au urmat câțiva ani în care două dintre firmele argeșeanului au intrat în insolvență, una fiind chiar închisă „cu ajutorul atenției speciale” primite din partea celui care ajunsese deja prim-ministru, pe vremea căruia afacerile lui Mărășoiu au fost „măturate” de controale. Acum s-a întors roata: Cîțu ar putea da socoteală pentru mare parte dintre neregulile comise de el sau familia sa.

Dorin Mărășoiu a fost audiat ca martor al acuzării într-un proces de răsunet al fostului premier Florin Cîțu și al fratelui său, George Cîțu legat de defrișări ilegale în județul Vâlcea. Ocolul silvic „Stejarii Muscelului” deținut de Dorin Mărășoiu a preluat în pază, cu ani în urmă, suprafețe importante de pădure deținute de frații Cîțu. Totul a fost bine și frumos până în momentul în care inginerii lui Mărășoiu au observat, în urma unei verificări în teren că, pe proprietatea fraților Cîțu, s-a defrișat ilegal foarte mult.

A avut curaj: Mărășoiu s-a pus cu familia Cîțu pe când acesta era deja ministru la Finanțe

Ocolul silvic păzește, protejează și marchează arborii pe care proprietarii urmează să taie, practic este responsabil de arborii tăiați. În urma unui control al unei comisii întrunite la fața locului, control la care au fost prezenți și membri ai familiei Cîțu, Dorin Mărășoiu, a formulat o plângere penală la autoritățile din Vâlcea, denunțând tăierile ilegale de către societăți comerciale private din proprietatea familiei Cîțu.

Potrivit unui amplu reportaj, realizat de reporterii Antena 3 totul s-a blocat când Florin Cîțu a ajuns premier, moment în care, o perioadă bună de timp, firmele lui Mărășoiu, cel care îndrăznise să semnaleze neregulile, au avut de-a face cu mai multe instituții coordonate de Cîțu din postura de ministru al Finanțelor și mai apoi, ca prim-ministru. Tot acesta este și momentul în care Cîțu, din postura funcției pe care o deținea, a cerut ca dosarul său să ajungă la el în birou, dosar care s-a rătăcit iar din acel moment este de negăsit.

Au fost semnalate, în reportajul Antenei 3 (subiectul pe larg AICI) și intențiile frațiolor Cîțu de a construi o pârtie de schi cu tabără de schi, un generos hotel, mai multe case de vacanță, restaurante, complex comercial, păstrăvărie, amfiteatru exterior și altele. Motiv pentru care, se pare că hectare întregi de pădurea familiei Cîțu de la Voineasa, au dispărut încet, dar sigur. Sub diverse pretexte: calamități naturale, vijeii sau ipide (gândaci de scoarţă).

„În momentul de față, noi nu mai avem contact cu familia Cîțu. Au fost niște probleme, am sesizat organele de cercetare penală, după aia am considerat că nu se mai poate continua acest contract. Am constatat niște tăieri ilegale în zonă făcute cu firmele care exploatau zonele. Când am făcut inspecția de fond era de față și unul din proprietari. Spune că acolo s-a deschis focarul și se extinde încet în timp. Noi acolo am marcat tot ce însemna spaţiu afectat de ipide. Noi făceam marcarea şi proprietarii făceau contactele pentru valorificarea şi exploatarea masei lemnoase. Când am făcut sesizările, am găsit arbori sănătoși tăiați și arbori bolnavi, netăiați.”, a declarat Dorin Mărășoiu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata