Economistiul Mircea Coșea: ”Criza imobiliară din China va avea avea efecte globale!”

0

Economistul Mircea Coșea atrage atenția că, problemele economice din zona imobiliară a Chinei, va afecta, nu foarte târziu toate țările lumii. Ar putea fi o nouă criză globală pentru că, dacă va fi colaps în China, se va simți peste tot în lume. Deja mai multe industrii mondiale, IT sau auto suferă din cauza instabilității economice chineze.

„China a practicat o dezvoltare forțată a sectorului imobiliar, sub niște directive de natură politică, dar mersul adevăratei piețe nu a corespuns. Pe cale de consecință, investițiile făcute au rămas fără acoperire în momentul de față. Va fi afectată toată economia globală pentru că, în momentul de față, China este unul dintre cei mai mari jucători din punct de vedere al consumului de bunuri de capital, al importului și exportului. Deci, orice încetinire a ritmului acestor lanțuri internaționale de valoare va duce la efecte în toate țările lumii. Poate nu imediat, poate nu la fel peste tot, dar efectele vor fi simțite“, a atenționat economistul Mircea Coșea.

Chinezii au construit orașe fantomă în care nu locuiește nimeni

„China a aplicat un mix de politici de piață capitaliste cu o reglementare foarte strictă din partea autorităților, în speță a Partidului Comunist Chinez. Piața din China nu a fost totdeauna, din punct de vedere al dezvoltării ei, reglementată de legile adevărate ale pieței, ci a fost sub autoritatea administrației. Or, acum apar niște probleme importante și anume această dezvoltare forțată pe care China a făcut-o în imobiliar, prin importuri masive de materiale de construcții, în tot ceea ce înseamnă acele orașe fantomă în care nu locuiește nimeni. Acum începe să reprezinte o problemă pentru că acele construcții nu pot fi valorificate. Piața internă a Chinei, a imobiliarului, nu permite din punct de vedere al veniturilor pe care populația Chinei le are, utilizarea acestor construcții gigantice în vederea recuperării investițiilor făcute și apare o astfel de problemă. Inițial, am văzut-o cu cealaltă mare companie chineză, Evergrande iar acum cu a doua, Kaisa Group“, precizează Mircea Coșea.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata