ziarobiectiv.ro

Epidemie de gripă în România? Anunțul ministrului Sănătății!

0

Sute de pacienți cu viroză respiratorie sau se prezintă zilnic la camerele de gardă ale spitalelor din întreaga țară. Medicii sunt copleșiți de numărul mare de îmbolnăviri, creșterea fiind vizibilă de la o săptămână la alta. Epidemiologii susțin că este foarte rău acum, dar ce e mai rău abia acum urmează. Ei se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să explodeze în ianuarie și februarie.

CITEȘTE ȘI: „DACĂ UN BILET LA MAXI-TAXI COSTA 5 LEI, ACUM CĂLĂTORII PLĂTESC 2,5 LEI.” TRANSPORTUL METROPOLITAN-EXTINS ÎN ARGEȘ!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că suntem deja în a treia săptămână de creștere a cazurilor de gripă și viroze, iar după această creștere, ar putea să fie adusă în discuție declararea epidemiei de gripă. De asemenea, acesta a precizat că a decis să blocheze exporturile de medicamente pentru următoarele șase luni.

„Ne aflăm într-un context în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia de cazuri de gripă care sunt diagnosticate depăşeşte 10%. Ne aflăm în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi implicit de cazuri de gripă. Procedura care este stabilită de Centrul European al Corpului de Control al Bolilor este ca în această situaţie, după o creştere de trei săptămâni consecutive să putem să discutăm despre o epidemie de gripă.

Iar la o epidemie de gripă, în mod evident, când se manifestă, două, trei săptămâni, valul acesta epidemic, limitarea accesului în spital şi utilizarea de echipament de protecţie pentru personalul medical, mă refer în primul rând la mască şi mănuşi, de asemenea, igiena riguroasă a mâinilor, atât pentru personal, cât şi pentru vizitatori şi pentru pacienţi, pentru reducerea transmiterii trebuie să intre în funcţiune.

Noi am avut doi ani consecutiv fără viroze, fără gripă, pentru că circulaţia virusurilor a fost mult redusă de măsurile luate faţă de pandemia COVID. Acum ne aflăm în situaţia unei recrudescenţe a numărului de cazuri.”, a anunțat recent ministrul Sănătăţii.

„Testăm copiii cu simptomatologie respiratorie de virus gripal și testele sunt pozitive de foarte multe ori. Și ianuarie și februarie aș putea să spun că vor fi luni cu vârfuri ale incidenței bolilor respiratorii, pentru că este anotimpul și este vârful de circulație al acestor virusuri respiratorii, inclusiv virusul gripal.”, a declarat recent Alina Antohe, medic UPU la Spitalul Marie Curie din București.

Din păcate, valul de infecții respiratorii se suprapune peste cea mai gravă criză a medicamentelor. „Nu știm în momentul ăsta ce se va întâmpla în perioada următoare. Într-adevăr, stocurile de medicamente, mai ales de antibiotice, dar și de medicamente care conțin paracetamol și care sunt foarte importante pentru copii, sunt practic la un nivel incredibil de mic.”, a declarat Cristina Pavel, președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata