Europa – lovită de fenomene catastrofale! Avertisment fără precedent!

0

Europa va fi lovită de fenomene meteo catastrofale! Este avertismentul fără precedent făcut de Agenția de Mediu a Uniunii, care spune că inundațiile majore și valurile de căldură vor doborî continentul în următoarea perioadă.

CITEȘTE ȘI: DRUMUL EXPRES PITEȘTI – CRAIOVA SE EXTINDE CU 110 KM! AFLĂ TRASEUL COMPLET!

Specialiștii au avertizat, în prima analiză la nivel european, că trebuie elaborate noi planuri pentru a aborda provocările uriașe legate de mediu. Iar asta pentru că, în prezent, Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume.

Specialiștii cred că valoarea daunelor poate fi micșorată dacă se iau măsuri urgente. În caz contrar, majoritatea celor 36 de riscuri climatice cu care se confruntă Europa ar putea atinge niveluri critice sau catastrofale în acest secol. Acestea includ riscuri pentru sănătate, producția de culturi și infrastructură.

Într-un scenariu pesimist, până la sfârșitul secolului, sute de mii de oameni ar putea muri din cauza valurilor de căldură, iar pierderile economice, numai din cauza inundațiilor de coastă, ar putea depăși valoarea de 1 trilion de euro pe an.

Pe de altă parte, frecvența valurilor extreme de frig va scădea, evenimente de acest tip care au loc acum din doi în doi ani ajungând să se manifeste mai rar de o dată la 100 de ani, până la finalul acestui secol, aproape peste tot în Europa. Conform raportului, temperaturile scăzute extreme vor dispărea gradual la nivelul continentului.

Valuri de căldură în orașe

Zonele din Europa de vest, est și nord vor fi afectate de furtuni cu vânt din ce în ce mai puternice. Aceste fenomene vor scădea, însă, în frecvență în zonele din sud. De asemenea, vestul continentului s-ar putea confrunta cu o creștere a inundațiilor, frecvența acestora scăzând, însă, în sudul, centrul și estul Europei.
În ceea ce privește seceta, aceasta va afecta mai frecvent zonele din sudul și vestul continentului, deoarece scăderea precipitațiilor și temperaturile din ce în ce mai mari vor conduce la creșterea frecvenței și severității secetelor, evenimente care au loc o dată la 100 de ani, în momentul de față urmând să aibă loc o dată la 2-5 ani până în anul 2080. Până la finalul secolului, peste 25% dintre teritorii ar putea fi afectate în fiecare an de secete care au loc astăzi o dată la 100 de ani.
În cadrul studiului, au fost folosite proiecții climatice din diverse modele globale și regionale.

Schimbările climatice afectează tot globul, inclusiv România

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai vizibile la nivelul întregului glob. Recent, luna martie a acestui an a devenit cea mai capricioasă din ultimii anii,  după ce, anterior, februarie, respectiv ianuarie, stabiliseră noi recorduri termice.
Studii ale autorităților locale indică impactul schimbărilor climatice și în România. De exemplu, în timpul verii, în țara noastră se înregistrează o încălzire semnificativă de aproximativ 2 grade C, au explicat reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, vorbind despre efectele schimbărilor climatice.
De asemenea, temperaturile medii lunare multianuale ale aerului au tendița de creștere, pe 7 bazine hidrografice din țara noastră, în perioada următoare.

Este clar că acest avertisment servește drept un apel la acțiune pentru guvernele și societățile din întreaga Europă, punându-se accentul pe necesitatea unei cooperări transnaționale fără precedent, pentru a naviga cu succes prin provocările climatice ce stau în fața continentului. Timpul pentru deliberări s-a încheiat. Acum este momentul pentru acțiuni decisive și implementarea rapidă a soluțiilor sustenabile.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata