Exclusiv! Cum a pierdut Piteștiul o clădire de două milioane de euro în centrul orașului?

0

Administrația locală din Pitești a ratat la limită o investiție de aproximativ 2.400.000 euro chiar în zona zero o municipiului. Este vorba despre clădirea în care funcționează Banca Comercială Română, clădirea de lângă Biserica Mavrodolu care a fost scoasă la vânzare de către proprietar, iar majoritatea din Consiliul Local Pitești a decis neexercitarea dreptului de preemțiune. Potrivit proiectului, este vorba despre un teren de 2851 mp, o clădire cu amprentă la sol de 1594 mp și construcție desfășurată 8.579 mp cu un regim de înălțime D+P+M+2 etaje și un garaj de 248 mp. Pentru cele de mai sus, BCR a cerut suma de 2.400.000 euro + TVA.

CITEȘTE ȘI: TRAFIC PARALIZAT PE A1! UN TIR IMPLICAT ÎN ACCIDENT!

De asemenea, potrivit raportului de hotărâre, „contractul de vânzare – cumpărare, având obiect imobilul menționat mai sus, se va semna condiționat de închieierea concomitentă a unui contract de închiriere între cumpărător, viitorul proprietar și Banca Comercială Română SA, în calitate de chiriaș, pe suprafața imobilului, ce nu face obiectul contractelor de închiriere menționate mai jos, aproximativ 98% din suprafața imobilului, în schimbul unei chirii de 20.000 euro/lună. Contractul de închiriere se va încheia pe o perioadă de 10 ani (…). Sse mai precizează faptul că, sunt în vigoare două contracte de închiriere care au ca obiect o suprafață de aproximativ 87,58 mp din suprafața totală a imobilului și care vor fi transferate viitorului proprietar”. Mai exact, această investiția ar fi fost plătită singură din chiria plătită de BCR în următorii zece ani (20.000 euro x 120 luni = 2.400.000 euro).

Cristian Gentea: „Ar fi foarte bună pentru un privat care nu are ce face cu banii!”

Primarul Cristian Gentea a argumentat că această investiție nu este de bun augur din cauză că ar fi o formă de împrumut pentru Banca Comercială Română, dar și faptul că investiția ar fi bună pentru un privat „care nu are ce face cu banii”.

„Raportul este pentru neexercitarea dreptului de preemțiune. Este defapt o modalitate de a împrumuta Banca Comercială cu 2.400.000 euro. Cred că ar fi foarte bună pentru un privat care nu are ce face cu banii. Un eventual contract de vânzare-cumpărare este condiționat de un contract de închiriere de 20.000 euro pe zece ani. Și nici nu cred că este monument istoric” a spus Gentea.

Sorin Apostoliceanu: „Ar fi extraordinar să luăm o clădire pe care o amortizăm total cu banii de la chiria respectivă!”

Sorin Apostoliceanu, consilier local PNL, a fost de părere că administrația locală ar trebui să achiziționeze clădirea BCR, pe de o parte datorită faptului că investiția va fi amortizată din banii primiți din chiria BCR, iar pe de altă parte, că după expirarea contractului, serviciile din subordinea Primăriei Pitești ar putea fi mutate în respectiva clădire.

„După zece ani vom rămâne cu 8.579 mp în centrul Piteștiului și o clădire funcțională, unde pot fi mutate toate serviciile primăriei. Să se facă un hub pentru serviciile primăriei. Ar fi extraordinar. Eu unul sunt pentru acest proiect. Chiar nu înțeleg , de ce o luați așa… ca un împrumut. Ar fi extraordinar să luăm o clădire pe care o amortizăm total cu banii de la chiria respectivă” a fost argumentul adus de Sorin Apostoliceanu.

În momentul votului, 11 consilieri din partea majorității au votat pentru neexercitarea dreptului de preemțiune, iar aleșii PNL și USR au votat pentru achiziționarea clădirii BCR. Astfel, proiectul a trecut în forma inițiată: administrația locală nu va achiziționa clădirea Băncii Comerciale Române.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News sau pe Tik Tok

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata