Exclusiv! Decizie șoc în Dosarul Cheresteaua! Ce au hotărât magistrații ICCJ?

0

Dosarul Cheresteaua nu va fi rejudecat din cauză că judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins la termenul de joi, 19 ianuarie, strămutarea cauzei cerută de avocații inculpaților la un alt complet de judecată. Avocații lui Andrei Ion și ai fiiilor acestuia au cerut în repetate rânduri judecarea dosarului de către o altă instanță susținând că inculpații, clienții lor, au dreptul la un proces echitabil judecat de magistrați din alte județe, dar, nici de această dată, nu au avut câștig de cauză.

Condamnări fără precedent pentru inculpații din dosar

Reamintim că, la începutul acestui an, pe 4 ianuarie, sentința în dosarul Cheresteaua a venit cu pedepse dure, ani grei de închisoare, atât pentru principalul inculpat, Andrei Ion, zis Brânză, cât și pentru fiii acestuia, Daniel și Liviu Andrei, cât și a altora din dosar. Potrivit avocaților, fără nici o probă admisă în apel, instanța a dispus condamnarea lui Andrei Ion de la cinci ani, cât s-a dispus la fond, la o pedeapsă de 10 ani cu executare (maximul prevazut de lege fiind 11 ani).

Într-un mod cu totul neașteptat, dar șocant în același timp, pentru cei doi fii, Daniel și Liviu Andrei, pedeaspa de patru ani cu suspendare a fost transformată în executare, și mai mult, instanța, contrar practicii în materia prescripției răspunderii penale a ICCJ și a altor instanțe din țară, ca să evite aplicarea prescripției a aplicat vechiul Cod Penal – aceasta este punctul de vedere exprimat de avocații inculpaților. În fapt, cei doi au fost condamnați pentru complicitate la o faptă omisivă, inexistentă. Cu toate acestea, magistrații ICCJ au considerat că motivele nu sunt întemeiate și au respins cererea de strămutare a dosarului și, implicit, rejudecarea cauzei.

„Respinge, ca neîntemeiate, cererile formulate de petenţii Andrei Ion, SC ANDRIS SRL şi Mihai Gheorghe, privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 1574/109/2016 al Curţii de Apel Piteşti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Obligă petenţii la plata sumei de câte 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial, cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru petentul Andrei Ion, în sumă de 85 lei, rămâne în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 ianuarie 2023” se arată în minuta magistraților ICCJ.

Detalii pe larg pe acest subiect poți citi aici: DOSARUL CHERESTEAUA AR PUTEA FI REJUDECAT! CONDAMNAȚII SPERĂ ELIBERAREA!

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata