Excursie cu peripeții pentru doi bătrâni și un tânăr pe Vf. Moldoveanu! Salvamont – intervenție de groază!

0

Noapte plină pentru salvamontiștii argeșeni după ce un tânăr și două persoane vârstnice au rămas blocate în munți! Din primele informații, cei trei turiști s-au aventurat pe traseul către Vârful Moldoveanu, unde au ajuns în urmă cu două zile în jurul orelor 17:00. Deși se însera, aceștia au luat decizia de a coborâ prin „Galbena”, un traseu mult mai lung, iar în zona Gura Zbuciumatului cei trei au fost speriați de un urs.

CITEȘTE ȘI: CUM A FOST POSIBIL ATACUL UNOR ȘACALI ÎN PITEȘTI? EXPLICAȚIA DSVSA ARGEȘ!

S-au întors în creastă, iar tânărul a plecat spre Scărișoara pentru a anunța salvamontiștii de la Nucșoara. Între timp, apropiații turiștilor au alertat autoritățile, iar salvatorii montani au plecat cu haine, mâncare și ceai la cei doi bătrâni. Inițial, s-a luat în calcul evacuarea vârstnicilor cu elicopterul, dar aceștia au susținut că pot coborî în siguranță. Astfel, pe parcursul nopții, cei doi turiști au fost coborâți la poalele muntelui, iar tânărul a fost preluat de un echipaj a jandarmilor montani.

„Atenție, vârful Moldoveanu NU este pentru oricine!!! Nu-l subestimați! Grup de 3 persoane, un tânăr de 37 de ani și o pereche în vârstă, în jur de 70 de ani (bărbatul cardiac, fără medicamente de rezervă la el) se luptă o zi întreagă să urce pe vârf, unde au ajuns la ora 17… Nu a fost îndeajuns, au decis să coboare prin Galbena (variantă mai lungă!!!) fără să țină cont că se întunecă.

In Gura Zbuciumatului, cei trei se sperie de ceva care cred ca a fost un urs, astfel ca se reintorc in creasta, tanarul plecand singur pe Scarisoara, cu gand sa anunte in Nucsoara. Prima noapte batranii o petrec in bordeiul ciobanesc din Galbena.

Cand s-a scurs timpul in care ar fi trebuit ca cei trei sa ajunga la masina personala (estimat in functie de planurile pe care apropiatii le aveau) colegii nostri se deplaseaza la stana lui Burnei, de unde afla informatii de la turistii care coborau, astfel ca spre seara, patru colegi urca cu haine, mancare si ceai la cei doi batrani, planul initial fiind sa fie evacuati cu un elicopter la aparitia zorilor.

Cu ajutorul telefonului prin satelit s-a stabilit ca cei doi au mancat si se simt in stare sa coboare, daca sunt ajutati. Coborarea a durat toata noaptea, astfel ca dupa a doua noapte pe munte, cei doi ajung la auto personal parcat in capatul vaii.

Intre timp, deja pe intuneric, persoana de 37 de ani a coborat la cabana in Poieni, de unde a fost preluat de un echipaj de jandarmi care l-a adus la baza Salvamont Nucsoara unde a ramas peste noapte. Repetăm: abordați vârful Moldoveanu așa cum se cuvine!” potrivit Salvamont Argeș.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News sau pe Tik Tok

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata