Facturi de zece ori mai mari la curent! Experții avertizează!

0

Românii ar putea să plătească facturi de zece ori mai mari după eliminarea plafonării prețurilor la energie electrică, dacă nu sunt atenți la ce oferte primesc din partea furnizorilor. Deși, momentan cazurile sunt izolate, experţii ne sfătuiesc ca în perioada asta să fim atenţi la ce oferte primim din partea furnizorilor şi să alegem doar tarife apropiate de cele compensate sau să schimbăm furnizorul.

CITEȘTE ȘI: COPILAȘ DE 5 ANI-MOARTE SUBITĂ! TRAGEDIE DE NEDESCRIS ÎNTR-O FAMILIE DIN PITEȘTI!

Spre exemplu, 7 lei pe kWh. E tariful uriaş care apare în oferta unui furnizor de energie şi care ar urma să se aplice după ce dispare plafonarea, adică din aprilie 2025.  La un asemenea tarif, un consumator ar urma să plătească de opt ori mai mult. Adică, la un consum de 200 de kW factura va fi de 1.400 de lei, în loc de 160 de lei cât este acum. Exemplul de ofertă arată, de fapt, haosul care ar putea apărea pe piaţa de energie odată cu eliminarea schemei de compensare.

Recomandările experţilor

Pentru moment, cei mai mulţi furnizori de gaze şi energie vin cu tarife care sunt sub plafoanele impuse prin lege. Totuşi, cine primeşte o ofertă de reînnoire a contractului ar trebui să fie atent la câteva lucruri.

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Trebuie să ne uităm la preţ. Dar şi la condiţiile în care acest preţ este asigurat şi garantat. Ar trebui să ne uităm ca valoarea să fie în marja valorilor care sunt astăzi, ca şi ţintă de compensare. Perioada de timp în care acest preţ este asigurat, în ce măsură acest preţ poate fi modificat oricând de către furnizor.

Corina Murafa, expert energie: Alte chestiuni de ţin de vreo clauză ascunsă. Putem inclusiv după ce agreăm o ofertă cu furnizorul să ne răzgândim. Avem 14 zile la dispoziţie, un fel de perioadă de graţie, să renunţăm la contract.

În cazul în care contractul nostru la gaze sau energie este valabil şi după expirarea plafonării, se va aplica preţul pe care l-am stabilit cu furnizorul. Există totuşi companii care au legat prețul de anul viitor de prețul de pe bursă, caz în care va fi un preț variabil de la o lună la alta.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata