FC Argeș – la ceas aniversar

FC Argeș împlinește astăzi 67 de ani de existență, iar cel mai frumos cadou făcut suporterilor este promovarea în Liga I după o absență de 11 ani.
Clubul a fost fondat în anul 1953 sub numele de Dinamo Pitești, debutând în prima divizie în anul 1961. A fost una dintre echipele de vârf ale anilor ’70, reușind să câștige două titluri de campioană în anii 1972 și 1979.
În cei 67 de ani de existență, echipa fanion a județului a trecut și prin momente foarte grele, ajungând în 2009 să retrogradeze în Liga a II-a, ba chiar și la desființare.
Echipa a renăscut sub numele de SCM Piteşti, iar după rezolvarea unor formalităţi legale privind marca, şi-a luat numele de FC Argeş.
În data de 15 iunie 2017, Consiliul Local Piteşti a aprobat în unanimitate achiziţionarea brandului FC Argeş de către Municipiul Pitești.
Pe 17 iunie, ANAF a acceptat oferta de cumpărare. Peste câteva zile Primăria a transmis ultima siglă folosită, brandul şi palmaresul către SCM Piteşti.
FC Argeș a reușit promovarea în prima divizie la capătul sezonului 2019-2020, după 11 ani de pauză.

Pe data de 6 august 1953, un ordin al Ministerului Afacerilor Interne consfinţeşte actul de naştere al echipei Dinamo Piteşti, actuala formaţie FC Argeş, numele fiind luat după sora mai mare din Bucureşti.
Urcarea în Divizia B se produce la sfârşitul campionatului 1958-1959 şi, în chiar primul an, este foarte aproape de Divizia A.
Visul prinde contur pentru iubitorii fotbalului din Piteşti în sezonul următor. În 1961 Dinamo Piteşti promovează pe prima scenă fotbalistică, sub comanda antrenorilor Ştefan Vasile şi Tănase Dima.
Trei dintre cei mai cunoscuţi componenţi ai lotului de-atunci, Ion Barbu, Florin Halagian şi Nicolae Dobrin sunt personajele care au contribuit cel mai mult la performanţele de peste ani ale clubului de fotbal FC Argeş, înfiinţat în anul 1968, primul club de fotbal din ţară.
FC Argeș s-a remarcat nu numai prin cele două titluri de campioană a României, sau prin participările în cupele europene, ci şi prin faptul că a dat fotbalului românesc jucători de mare valoare, Nicolae Dobrin fiind considerat de foarte mulţi drept cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor.
În afară de acesta, FC Argeş se poate mândri cu fotbalişti ca Adrian Mutu, Jean Barbu, Nicolae Dică etc.
FC Argeş este singura echipă din fotbalul românesc care a reuşit să învingă marele Real Madrid când acesta era condusă de Santiago Bernabeu, cel mai valoros preşedinte din istoria grupării madrilene.
În urma acelui meci de poveste, legendarul preşedinte al echipei spaniole a insistat foarte mult pentru transferul lui Nicolae Dobrin, însă Ceauşescu nu a vrut să-i dea drumul lui Gicu Dobrin, considerându-l bun naţional.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.