Firmele, „pedepsite” de legea austerității! Lista măsurilor fiscal care au intrat în vigoare de astăzi!

0

Firmele, „pedepsite” de legea austerității! Lista măsurilor fiscal care au intrat în vigoare de astăzi!

Începând de astăzi, intră în vigoare noile măsuri de austeritate. Concret, se elimină o parte dintre facilitățile fiscale pentru o o categorie de angajați și se introduc taxe noi. În plus, se vor aplica reguli noi pentru plățile sau încasările în numerar.

CITEȘTE ȘI: ACUM! O NOUĂ DECIZIE ÎN CAZUL PRIMARULUI GEORGESCU!

O parte din modificările fiscale intră în vigoare de astăzi, 1 noiembrie, urmând ca alte schimbări să își producă efectul de la 1 ianuarie 2024.

Principalele măsuri care intră în vigoare la 1 noiembrie:

  • IT-iștii vor plăti, începând cu 1 ianuarie, impozit 10% pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut. Asta înseamnă că mulți IT-iști vor fi confruntați cu scăderi ale salariilor nete.
  • IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2. Dacă își doresc să facă asta în continuare, trebuie să solicite acest lucru în mod expres.
  • Angajații din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară nu vor mai fi scutiți de la plata contribuției la sănătate (CASS) și a contribuției asiguratorie pentru muncă (CAM).
  • Guvernul și sindicatele au convenit ca salariul minim brut în construcții să crească la 4.582 lei, iar cel din agricultură și industria alimentară la 3.436 lei, pentru ca salariile angajaților din aceste sectoare să nu scadă să după ce Executivul a decis reintroducerea contribuțiilor la sănătate.

Plățile cash se limitează

  • Guvernul va introduce o măsură prin care plățile cash se reduc drastic la companii și la persoanele fizice, chiar până la 1.000 lei de persoană. Astfel, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.

Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

  • Se pot face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

Dacă nu se respecta plafoanele de mai sus se aplica amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

Se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata