Generalul Tudosoiu după bătaia elevilor de la Liceul Colibași: „Școala nu este maidan în care se întâlnesc unii și alții și se ceartă ca în piață”

0

Dumitru Tudosoiu, inspectorul școlar general al ISJ Argeș a aflat din presă despre incidentul neplăcut de la Liceul Tehnologic Construcții Mașini Mioveni în care doi elevi de clasa a IX-a s-au bătut, fiind asistați de alți colegi de-ai lor. Șeful ISJ Argeș și-a exprimat deschis nemulțumirea față de lipsa de comunicare de care a dat dovadă directoarea respectivei instituții de învățământ și chiar consideră că aceasta este o greșeală de management de neacceptat. Mai mult decât atât, date despre scandal a aflat „generalul” abia după ședința cu directorii în care, culmea, a vorbit tocmai derspre violența în școli și despre importanța implicării tuturor profesori, diriginți, directori inspectorat.

„Astăzi la ora 10:00 am avut convocată o ședință pe care am și ținut-o cu toți directorii unităților de învățământ din județul Argeș. Fără să fiu informat despre acest incident, am vorbit cu directorii despre cazurile de violență verbală și fizică din școli. Sunt destul de excitați nervos, încât pot apărea provocări. I-am rugat pe toți să-și convoace diriginții, să-i roage să fie mult mai atenți la aceste lucruri care se pot petrece între copii, cu scop preventiv, să-și întrunească ședințe cu părinții. Când apar altercații și situații tensionate să intervină imediat și să ne informeze și pe noi, Inspectoratul Școlar iar dacă există situații unde lucrurile degenerează să informeze și poliția.

CITEȘTE ȘI: DIRECTOAREA LICEULUI COLIBAȘI DESPRE BĂTAIA DIN ȘCOALĂ: „COPIII NU AU NIMIC, CÂTEVA ZGÂRIETURI…”

Sfatul generalului Tudosoiu pentru directori: „Le-am spus că nu doresc să ascundem nimic, ba din contră vreau să potolim aceste lucruri.”

Le-am spus că nu doresc să ascundem nimic, ba din contră vreau să potolim aceste lucruri. Eu mă gândeam în principal la bullying-ul din școli sau din afara școlilor. Să ne luptăm puțin și să ne asumăm rolul asta de luptători anti-bullying, să intervenim și să acționăm. Putem face mult mai mult decât s-a făcut până acum. Mai ales că în acest moment fenomenul ia amploare.

„Puteam să găsesc un simplu mesaj, nu s-a întâmplat, lucru care mă deranjează foarte tare”

Nici când eu am vorbit, timp de o oră cât am stat în ședință cu ei, nu am fost informat despre incidentul care a avut loc cu o zi înainte la Liceul Tehnologic Colibași. Lucru care mie mi se pare foarte grav pentru că, dacă nu ți-ai dat seama că trebuie să informezi (deși știe asta fiecare dintre directori, cu atât mai mult cei cu vechime ca dânsa) este grav. Dumnealor știu foarte clar că eu țin foarte mult la comunicare și la transparență. Puteam să găsesc un simplu mesaj, nu s-a întâmplat, lucru care mă deranjează foarte tare. Eu nu vreau să vorbesc de două ori cu directorii din județ și nici nu vreau să fac pe polițistul cu ei, dar dacă lucrul acesta se repetă și nu se iau măsuri, avem o procedură, avem discuții ferme la nivel de județ, este foarte grav”.

„Cine greșește poate să plece acasă din funcția de director”

Cine greșește poate să plece acasă din funcția de director pentru că nu voi tolera așa ceva. Am luat legătura cu doamna director, mi-a spus că într-adevăr incidentul s-a petrecut ieri, iar de dimineață de la prima oră elevii și părinții s-au prezentat la liceu, au rezolvat lucrurile la nivel de unitate. Eu am considerat și consider în continuare că este nevoie de comunicare în orice moment. Foarte bine că au rezolvat un aspect, să nu mai degenereze alte conflicte la nivel de școală dar ce s-a întâmplat este un lucru peste care nu putem trece. Violențele din școală, lovirile dacă s-au petrecut, toate aceste lucruri trebuie să le analizăm, și noi, și mai ales organele competente.

„Aceste lucruri nu mai trebuie trecute cu vederea sau eventual pitite sub preș”

Mă bucur că organele de poliție s-au autosesizat, mă bucur că acționează, eu voi oferi tot sprijinul. Dacă sunt fapte nelegale acolo, cei implicați și responsabili trebuie să plătească iar aceste lucruri nu mai trebuie trecute cu vederea sau eventual pitite sub preș. Nu voi tolera niciodată asemenea acțiuni. Nu putem să ne luptăm cu bulingul și cu elevii care au un comportament total neadecvat dacă nu știm despre ce este vorba și dacă încercăm să ascundem lucrurile. Să fim foarte bine înțeleși, nu așa se rezolvă problemele. Problemele se rezolvă discutând, comunicând, punându-i pe cei care sunt responsabili să plătească, să fie asumați pentru că altfel nu avem ce exemplu să le dăm celorlalți. Școala nu este maidan în care se întâlnesc unii și alții și se ceartă ca în piață. Școala e un cadru organizat în care copiii trebuie să se simtă în siguranță. Asta trebuie să înțeleagă directorii și asta le-am spus tuturor astăzi. Paradoxal tocmai astăzi când eu le-am vorbit și am accentual o problemă din sistem, am aflat din media și nu de la omul care este obligat să mă informeze. Trageți dumneavoastră concluziile de rigoare. Vom analiza și obligatoriu vom acționa. Vom vedea ce măsuri se impun acolo dar oricum lucrurile nu rămân așa.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata