George Ziguli: „Nu vrem să facem excursii prin Europa“

Din postura de câştigătoare a Cupei României, echipa de baschet masculin a Piteştiului va participa în noul sezon în Cupele Europene. Este pentru a doua oară când Piteştiul participă într-o competiţie internaţională, după ce în 2001 s-a înscris în Cupa Korac, din postura de campioană a României.Martor de pe banca tehnică la ambele succese ale baschetului piteştean, campionatul şi cupa,  a fost George Ziguli, care speră ca anul acesta Piteştiul să facă o figură frumoasă atât în competiţia internă, cât şi în FIBA Euro Challenge.
20.000 euro, garanţii la FIBA
Domnule Ziguli, până la urmă vom participa în Cupele Europene.
Nu puteam rata un astfel de moment. Este un moment oportun pentru baschetul piteştean de care trebuie să profităm la maxim. Nu ştiu care sport de echipă din Piteşti mai poate repeta performanţa noastră. Ar fi fost păcat să nu aducem echipe puternice din baschetul european la Piteşti. Plus că, dacă nu ne-am fi înscris în Cupele Europene, din postura de câştigători ai Cupei României, am fi fost amendaţi de FIBA cu 50.000 de euro. Aşa, zilele trecute am depus la FIBA actele necesare participării în Euro Cha­llenge şi asteptăm acum tragerea la sorţi.
Când veţi şti adversarii din Euro Challenge?
Tragea la soţi va avea loc pe 6 iulie, la Munchen. Nu ştim exact dacă va merge acolo şi cineva de la noi.  Oricum, indiferent de grupa în care vom fi repartizaţi, vom avea parte de echipe puternice, din Franţa, Germania sau Rusia.
Câte echipe vor fi în grupă?
Sunt două variante. Să se formeze grupe de patru echipe, sau de şase. Meciurile se vor juca tur-retur.
Cel puţin trei meciuri în Cupele Europene, la Piteşti
Deci, vom juca cel puţin trei meciuri pe teren propriu. Sala Sporturilor Trivale poate găzdui me­ciuri în Cupele Europene?
Noi asta ne dorim. Publicul piteştean merită să vadă astfel de meciuri. N-am făcut nimic dacă nu putem juca la Piteşti. M-am interesat de situaţia de la Sala Sporturilor şi cred că nu vor fi probleme. Oricum, nu scăpăm de amendă indiferent unde am juca. Am plătit deja 5000 de euro taxa de înscriere, plus că cei de la FIBA solicită garanţii financiare pentru fiecare echipă participantă în Cupele Europene. Spre exemplu, noi am plătit garanţii de 20.000 de euro, sumă din care la final se vor scădea toate amenzile pe care le vom primi pentru meciurile găzduite acasă. Repet, n-ai cum să scapi fără amendă. Cei de la FIBA sunt foarte riguroşi. Spre exemplu, dacă galeria foloseşte bobele sau goarnele pe durata partidei, amenda este de 200 de euro.
Bugetul de anul trecut trebuie suplimentat cu cel puţin 30%
Participarea în Euro Challenge Cup necesită automat un buget mult mai consistent ca anul trecut. Cu cât va fi suplimentat?
Noi ne-am făcut calculele, pentru că nu vrem să mergem în excursii prin Europa. Vrem să facem o figură cât mai frumoasă şi în Cupele Europene, dar şi în campionatul intern. Vă spun că dacă nu ne întărim, riscăm să retrogradăm din prima ligă. În noul sezon, sunt permişi şase străini în lot şi vă asigur că toate echipele din România se vor întări. În plus, noi vom juca două meciuri pe săptămână, miercuri şi duminică. Asta înseamnă că se va acumula multă oboseală, iar dacă nu ai în lot cel puţin 10 jucători de bază nu faci nimic. Doamne fereşte să se mai accidenteze vreunul! Revenid la bani, bugetul de anul trecut trebuie suplimentat cu cel puţin 30%, altfel nu putem face faţă pe două fronturi. Zilele acestea, ne vom întâlni cu toţii, inclusiv cu cei care ne dau bani, pentru a pune toate lucrurile la punct. Cel târziu vineri vom şti pe ce bani ne vom baza în noul sezon. Sper ca autorităţile locale să înţeleagă situaţia şi să ne ajute pentru a putea face în continuare performanţă în baschet.  
Americanul Kinloch rămâne 100% la BCM U Piteşti
Câţi jucători mai rămân la Piteşti din lotul de anul trecut?
Păi, cred că românii vor rămâne cam toţi. Mai rămâne un semn de întrebare la Octavian Calotă. I-am redus salariul cu 15%, să vedem dacă va accepta. În ceea ce priveşte stăinii, cred că vor rămâne americanul Kinloch şi sârbul Popovic.
Antrenorul Tudor Costescu?
Cu siguranţă va rămâne. Condiţia este însă ca bugetul de anul trecut să fie suplimentat. Va participa şi el la discuţiile din această săptămână pentru stabilirea banilor necesari în noul sezon.
Despre achiziţii ce ne puteţi spune?
Suntem în tratative avansate să aducem un juctor român de valoare. În plus ne mai trebuie 4-5 „balauri“, mă refer aici la jucători stăini, care să se bată sub panou. Pe lista de achiziţii se află şi americanul Adonte Gennie, care a mai fost la Piteşti în urmă cu un an.
Când este programată reunirea lotului?
Pe 25 iulie începem dansul, iar cel târziu pe 1 august este olbigatoriu ca toţi jucătorii cu care vom defila în noul sezon să intre în programul de pregătire. Vom merge în cantonament la munte şi vom încerca să facem cât mai multe jocuri de verificare, absolut necesare când faci schimbări majore la nivelul lotului. Repet, impactul va fi mare prin participarea în Cupele Europene şi nu vreau să ne facem de râs. Vreau să formăm o echipă care să se bată în teren şi să ofere spectacol în tribună.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.