Guandan poker: Un joc în vogă înlocuiește Texas Hold’em în China

0

Guandan, un joc de cărți care a început ca o distracție regională în provincia chineză Jiangsu, este în mare vogă în această țară. În traducere liberă, Guandan înseamnă „aruncare de ouă” și se bucură de o popularitate tot mai mare în China, țară recunoscută pentru pasiunea oamenilor pentru jocuri de cărți.

Guandan se joacă în patru jucători împărțiți in două echipe, iar în timpul partidei se folosesc două pachete de cărți. În urmă cu un deceniu era un joc prezent doar în provincia de coastă Jiangsu, dar s-a transformat într-un hobby național în China.

Printre jucătorii care practică cel mai des Guandan sunt birocrații chinezi. Ba chiar au loc și competiții oficiale. În provincia Hubei a avut loc în luna mai o competiție de Guandan care s-a întins pe o durată de două zile. Au luat parte 174 de oficiali guvernamentali împărțiți în 34 de echipe. Câștigători au fost reprezentanții biroului de tutun. Pe locul doi s-au clasat cei de la agenția de planificare economică din Hubei, în timp ce angajații administrației feroviare din Wuhan au terminat pe locul trei.

Guandan le oferă funcționarilor publici o modalitate de a se distra fără a suscita atenția nedorită a autorităților din China. Este și ușor de practicat, din moment ce poate fi încercat și într-o sală de ședințe sau într-un birou. Iar un mare plus este că e un joc distractiv, în comparație cu bridge, un alt joc de cărți popular din China.

Este ușor de învățat și necesită o comunicare continuă între colegii de echipă, ceea ce îl face o modalitate perfectă pentru birocrați să „stimuleze încrederea și camaraderia”. Din acest motiv, autoritățile din China încurajează birocrații să îl practice cât mai des. În acest moment este în desfășurare un turneu național cu o durată de patru luni. Prin intermediul acestuia se încearcă transformarea Guandan într-un „sport oficial” în China.

A înlocuit Texas Hold’em ca popularitate în China

Influența jocului a ajuns și în sectorul privat, în special în domeniile în care interacțiunile cu oficialii guvernamentali sunt frecvente. Spre exemplu, în industria financiară din China, Guandan este mai popular chiar decât Texas Hold’em. Este o diferență față colegii lor de pe Wall Street, spre exemplu, unde Texas Hold’em se bucură în continuare de succes.

E greu de crezut că Guandan va putea să depășească vreodată Texas Hold’em la nivel mondial, din moment ce succesul acesteia este cu adevărat impresionant. În toate colțurile lumii, Texas Hold’em este versiunea în care se joacă turneele cele mai importante, care oferă premii colosale – de ordinul milioanelor de dolari. Cât despre ce se întâmplă în online, nu există nicio îndoială că Texas Hold’em este cea mai populară versiune a jocului. Pe lângă faptul că vine cu o serie de poker reguli destul de simple, Texas Hold’em se poate juca și în 9 sau 10 jucători, un avantaj major față de pokerul clasic (5 card draw) care se juca în trecut.

Guandan, complet diferit față de Texas Hold’em

Cei patru jucători sunt împărțiți în două echipe și stau față în față. Se folosesc două pachete de cărți, cu tot cu joker. Acțiunea se desfășoară în sensul invers al acelor de ceasornic, iar obiectivul este ca jucătorii să își epuizeze cărțile înaintea adversarilor. Echipa care a rămas prima fără cărți câștigă mâna, iar valoarea lor este aceeași ca la poker. Scorul unei echipe are numele de nivel. Sunt în total 13 niveluri, corespunzătoare valorii cărților. Ambele echipe încep de la nivelul 2, iar câștigătorii sunt promovați la un nivel superior cu fiecare victorie. Există mai multe combinații câștigătoare: cărți simple, perechi, trei de un fel, full house, chintă, tuburi, plăci și bombe.

Mâna este câștigată de primul jucător care rămâne fără cărți. La fiecare tură se renunță la cărțile cu valoare mare. Jocul va continua până când și celălalt membru al echipei câștigătoare rămâne și el fără cărți. Dacă el termină pe locul doi este o victorie cu 1-2, dacă încheie al treilea scorul este 1-3, iar dacă termină al patrulea scorul este 1-4.

  • echipa care câștigă cu 1-4 urcă un nivel
  • echipa care câștigă cu 1-3 urcă două niveluri
  • echipa care câștigă cu 1-2 urcă patru niveluri

Începând cu mâna a doua, jucătorii care au pierdut trebuie să plătească un tribut. Astfel, îi oferă jucătorului de la o echipă câștigătoare cartea cea mai bună pe care o are, cu fața în sus. În schimb, dacă adversarii dețin un joker roșu, tributurile sunt anulate.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata