Hristu Şapera, antrenor BCM U Piteşti: „Nicio echipă din România nu-şi permite să ne trateze de sus”

Este cel mai tânăr antrenor din Liga Naţională de Baschet. La 33 de ani, după patru ani petrecuţi ca jucător în prima ligă, Hristu Şapera are o misiune extrem de dificilă la Piteşti, echipa fiind angrenată atât în bătălia pentru play-off, cât şi în Cupa României, acolo unde a ajuns până în Final Four. Chiar dacă BCM U Piteşti se află în faza reconstrucţiei, tânărul tehnician speră ca la finele acestui sezon să culeagă primele roade ale muncii, fiind la două meciuri distanţă de a pune mâna pe Cupa României.  Altfel, în paralel cu activitatea de la echipa de club, Şapera trage tare şi la lotul naţional U 20, reuşind să califice naţionala la Campionatul European din acest an.
Cum ați ajuns să preluați formaţia BCM U Piteşti?
După terminarea sezonului trecut am avut această ofertă concretă de la Pitești și am considerat că este un loc propice în care s-ar putea face performanță, s-ar putea construi o echipă bună pentru acest campionat. Am preluat echipa în vara anului trecut, practic am început un nou proiect, am plecat de la zero. Foarte puțini din jucătorii de anul trecut au fost păstrați, am adus jucători noi, mulți dintre ei fără experiență în campionatul românesc. Fac referire aici la jucătorii străini dar și la o serie de jucători români tineri care încă nu s-au afirmat în divizia națională dar care, după părerea mea, au potențial să se afirme și să joace foarte bine.

Care a fost evoluția de la preluarea echipei și până în prezent?
În primul rând  eu sunt mulțumit că am format o echipă și că suntem o echipă, nu suntem doar niște individualități. Totodată trebuie să spunem că traversăm în acest moment cel mai strâns campionat care a fost vreodată în România. Sunt unsprezece echipe care se luptă în acest campionat, iar diferența dintre ele nu este foarte mare. Evident că într-un astfel de campionat atât de echilibrat este foarte greu să ai o evoluție constant bună. Există urcușuri și coborâșuri, așa am avut și noi pe parcursul sezonului, dar una peste alta cred că am făcut o treabă corectă. Cred că prin seriozitate și multă muncă am reușit să fim o echipă serioasă, care a contat în campionat. Poate contează și faptul că, dacă la început foarte rar eram transmiși la televizor, acum am ajuns practic să nu avem niciun meci  netransmis de Digi Sport. În momentul de față nicio echipă nu își permite să ne trateze de sus. Sunt multe lucruri care s-au realizat într-un timp relativ scurt, până la urmă vorbim de o echipă complet nouă.

„Avem o echipă luptătoare”

Care sunt punctele forte, dar și cele slabe ale echipei?
Avem o echipă foarte muncitoare și foarte luptătoare care dorește să facă performanță. Ne pregătim mult pentru asta, ne dorim foarte mult acest lucru. Eu personal îmi  doresc foarte mult ca echipa mea să se lupte, nu a fost ușor de la început dar eu cred că la momentul acesta am ajuns să tindem către performanță. Desigur, în momentul în care depui atât de mult efort în a face acest lucru, evident că mai faci și greșeli. Este inerent, având în vedere faptul că noi totuși suntem în primul an de formare a acestei echipe și este normal să mai apară greșeli. Nu este o echipă matură, o astfel de echipă nu se poate construi într-un singur an. Trebuie să ai o continuitate, să păstrezi anumiți jucători pentru a putea ajunge la un nivel foarte ridicat după doi- trei ani. Aș putea spune că suntem una dintre cele mai muncitoare echipe ale campionatului, o echipă care deși mai face greșeli, uneori tehnice, alteori tactice, luptă foarte mult pentru a le repara.

În general, nimic nu se face fără bani. Din punctul acesta de vedere, care este situația?
Pentru noi, desigur și pentru mine, este un lucru mulțumitor și lăudabil faptul că la Pitești nu am avut întârzieri salariale pe parcursul acestui sezon, ceea ce mă bucură. Eu personal sunt mulțumit de acest aspect. Evident nu avem cel mai mare buget din campionat, suntem undeva la mijloc, însă sperăm ca prin muncă și prin rezultatele noastre să ne ridicăm și din acest punct de vedere.

Publicul, al şaselea jucător

Care sunt obiectivele pe care vi le-ați propus?
Încă de la început obiectivele nostre principale au fost play-off-ul și o participare cât mai bună în Cupa României. Momentan ne-am calificat în semifinalele Cupei României. Însă și în campionat ne dorim foarte mult să ajungem în play-off. Mai avem patru meciuri de disputat, dintre care două foarte importante, unul acasă cu Craiova și celălalt cu Mediașul. Așa cum am spus este un campionat extrem de echilibrat în care șase echipe se luptă în momentul acesta pentru locul în play-off.

Mai aveţi două meciuri importante. Cât de mult contează pentru echipă susţinerea publicului şi a galeriei?
Din punctul meu de vedere, este foarte importantă susţinerea publicului. Este un lucru pe care l-am simţit pe propria piele când am jucat împotriva Piteştiului dar şi când am venit aici, la această echipă. E drept că am câştigat şi foarte multe meciuri acasă, dar de fiecare dată suporterii au fost alături de noi şi au ajutat jucătorii în momentele dificile ale meciului. Cred că acest lucru este cheia succesului nostru şi ne dorim foarte mult ca în acest meci cu Craiova, extrem de important şi de dificil, să îi avem  din nou alături de noi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.