Îngrijorător! Pensiile românilor se vor micșora! Ce spun specialiștii despre ce ne așteaptă!

Tinerii de azi vor fi nevoiți să se gândească la alte forme de economisire pentru viitor, în contextul în care îmbătrânirea populației va avea consecințe dramatice asupra sistemului național de pensii. Un studiu realizat recent arată că unul din patru români va avea peste 65 de ani, peste două decenii. ,„Vorbim despre tineri din ce în ce mai puţini care vor susţine o populaţie la pensie din ce în ce mai numeroasă. Bugetul de pensii are un deficit de vreo 15-17 miliarde de lei. Deficitul acesta este în creştere. ” a explicat Andreea Nica, CFA România.

În contextul procentual, Andreea Nica a explicat că un nivel al pensiei decent ar fi aproximativ 75% din salariu. Totodată, românii se vor confrunta cu vremuri dificile doar cu banii din Pilonul 1, conform observatornews.ro.

În opinia sa, „Un nivel al pensiei decent ar fi aproximativ 75% din salariu. În acest moment, Pilonul 1, pensia pe care o încasează persoanele pensionate în zilele de astăzi, este undeva la un nivel de 40% din salariu”, a explicat Andreea Nica, CFA România.

Pilonul 2 va fi activ din 2043

Pensionarii vor beneficia în anul 2043 şi de Pilonul 2, pensia obligatorie administrată privat, lucru care le va creşte veniturile până la 65% din salariul mediu. Pilonul 3, pensia facultativă, ar fi o altă variantă de economisire. O persoană care câştigă salariul mediu pe economie acumulează, în 35 de ani de activitate, la Pilonul 2 de pensii undeva la 300 de mii de lei. În cazul în care optează şi pentru pilonul 3 de pensii şi contribuie cu 165 de lei lunar va mai strânge încă 145 de mii de lei. Astfel, economiile sale pentru vârsta de pensionare ar putea ajunge la aproximativ 90 de mii de euro, potrivit sursei menționate.

În ţara noastră, „Pilonul 3 creşte în continuare atât ca volum, cât şi ca sume cu care se contribuie”, a spus Dragoş Gheorghe, administratorul unui fond de pensii privat. Pe piaţa muncii în România sunt în jur de 786 de mii de angajaţi care contribuie la pilonul 2 de pensii.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.