ITM Argeș-ședință de urgență cu reprezentanții Prefecturii și CJ! Evenimente grave!

0

ITM Argeș-ședință de urgență cu reprezentanții Prefecturii și CJ! Evenimente grave!

Având în vedere evenimentele care au avut loc în șantierele de construcții, ca urmare a surpării de maluri, cu urmări grave și ireversibile, în mod special în lucrările pentru realizarea rețelelor edilitare de apă, canalizare sau gaze, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș împreună cu Instituția Prefectului Județului Argeș și Consiliul Județean Argeș,  a organizat în cursul zilei de 10 noiembrie 2023, o întâlnire cu reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale de pe raza județului Argeș, întrucât aceștia sunt beneficiarii acestor lucrări.

CITEȘTE ȘI: REORGANIZARE TERITORIALĂ ÎN ARGEȘ. CE LOCALITĂȚI AR DISPĂREA?

Potrivit legislației, beneficiar/investitor poate fi orice persoană fizică sau juridică pentru care se execută lucrarea și care asigură fondurile necesare realizării acesteia.

Beneficiarul lucrării sau managerul de proiect trebuie să asigure ca, înainte de deschiderea șantierului, să fie stabilit un plan de securitate și sănătate. La elaborarea planului trebuie să se ţină seama de toate tipurile de activităţi care se desfăşoară pe şantier şi să se identifice toate zonele în care se desfăşoară lucrările care implică riscuri specifice pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor.

Fiecare antreprenor/subantreprenor va elabora un plan propriu de securitate şi sănătate care va cuprinde ansamblul de măsuri specifice şi va fi armonizat cu planul de securitate şi sănătate al şantierului.

Potrivit prevederilor H.G. nr.300/2006, cu modificările şi completările ulterioare, atunci când la elaborarea unui proiect participă mai mulţi proiectanţi, beneficiarul şi/sau managerul de proiect trebuie să desemneze un coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata elaborării proiectului lucrării, iar în situaţia în care, la realizarea lucrărilor pe şantier participă mai mulţi antreprenori, un antreprenor şi unul sau mai mulţi subantreprenori, un antreprenor şi lucrători independenţi ori mai mulţi lucrători independenţi, beneficiarul şi/sau managerul de proiect trebuie să desemneze un coordonator în materie de securitate şi sănătate pe durata realizării lucrării.

Astfel, inspectorul șef – Anița Maria Neacșu, alături de  specialiști din cadrul I.T.M. Argeș, au prezentat și pus la dispoziție reprezentanților Unităților Administrativ Teritoriale materiale de informare cu privire la cerințele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile.

Totodată, s-au precizat și modalitățile de comunicare prin care beneficiarii pot solicita informații în legătură cu eventualele neclarități ale prevederilor legale expuse, cu scopul de a preveni astfel de evenimente.

Echipa Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș mulțumește Instituției Prefectului Județului Argeș, Consiliului Județean Argeș pentru implicarea și sprijinul oferit în diseminarea informațiilor, precum și participanților.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata