La Câmpulung nu se eliberează reţete electronice

De luni, pacienţii au putut ieşi din cabinetele medicale cu un cod de bare în locul reţetelor greu descifrabile pe care le eliberau până acum medicii şi la Câmpulung. Orice farmacie care are contract cu Casa de Asigurări va putea elibera reţetele, motiv pentru care acestea vor trebui să-şi procure cititoare de bare pe cheltuiala proprie. Nici medicii de familie nu sunt scutiţi de cheltuieli, aceştia fiind obligaţi să achiziţioneze un anumit tip de imprimante şi să actualizeze softul deja exis­tent. Cu toate acestea, nici o parte, nici alta, nu sunt pregătiţi pentru noua schimbare din domeniul medical.
Pacienţii pot lua medicamente de la mai multe farmacii
Ca în orice sistem nou există pro­bleme cu care farmaciştii se vor confrunta la faţa locului, în funcţie de situaţie. Înainte de validarea reţetei, pacientul va solicita medicului informaţii în legătură cu costul reţetei respective. Dacă  din motive financiare pacientul nu-şi permite să achite medicamentele, va cere înlocuirea produsului respectiv cu altul mai ieftin şi chiar poate renunţa la unele produse. De asemenea,  o farmacie poate elibera fracţionat doar o parte dintre ele, dacă nu are toate medicamentele. „Noi lucrăm cu firma Soft Tech de la bun început. Încă nu am primit aceste cititoare, pentru că a fost o greşeală, transportul a ajuns în Spania. Este posibil ca până la 1 ianuarie să se meargă în paralel cu reţetele clasice. În concluzie, probabil că farmacia noastră va elibera marţi. Chiar dacă e reţeta scrisă cu acel cod de bare, ea poate fi introdusă, dar durează mai mult. Cu acel cititor de bare nu se face altceva decât se scurtează timpul de a introduce în calculator. Soft Tech şi-a făcut programul, dar nu sunt aceste cititoare în circuit. Sunt foarte multe feluri de cititoare, dar cei de la care avem programul vor un anume tip de cititoare. Deci, va mai dura 1-2 zile până le aduc. Mie, ca unitate, îmi trebuie 10-12 cititoare şi dacă sunt de calitate mă duce la 80 de milioane de lei. Nu ne decontează nimeni“ , ne-a spus Ana Vlădău, de la farmacia Hepites din Câmpulung.
Medicii vor trebui să se pună la punct cu calculatorul
Modificări mai mari vor fi la cabinetele medicilor de familie, care pe lângă faptul că trebuie să mai cheltuiască nişte bani, vor trebui să se pună la punct cu mânuirea calculatorului, dar trebuie să aibă şi un internet de mare viteză. „Chiar dacă se merge paralel , colegii mei trebuie să înţeleagă, chiar dacă dau reţetă obişnuită, tot trebuie încărcată în sistem electronic. Unii doctori nu conştientizează, se gândesc că mai amână. Noi demult facem aşa, completăm reţeta pe calculator. Mai avem colegi care nu s-au adaptat, eu nu mai scriu de mână nimic.
Reţetele le băgăm în calculator, dar ele nu merg electronic, e o reţetă în trei exemplare, numai că e scrisă de o imprimantă matricială şi e băgată în soft. La sfârşit, la tipărire, nu mai e în imprimantă matricială în trei foi, se face o fişă electronică, datele se codifică şi se scoate o foaie de hârtie“ , ne-a spus Elena Rădulescu , medic de fa­milie.
Probabil medicii mai în vârstă care se vor adapta mai greu cu noile schimbări îşi vor angaja oameni care să se ocupe de partea de informatică. În acelaşi timp, medicii nu au voie să consulte mai mult de un număr de pacienţi pe zi, iar timpul alocat este şi el fix.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.