La cat timp laptopul meu are nevoie de curatare?

Ar trebui sa-ti cureti laptopul singur ori de cate ori observi ca are murdarie pe carcasa ori firimituri multe in jurul tastelor. Dar, ceea ce conteaza foarte mult este sa-l duci intr-un service reparatii laptop pentru o curatare profesionala pe interior. Aceasta curatare implica in principal eliminarea prafului din zona ventilatoarelor care disipa caldura si schimbarea pastei termoconductoare de pe procesor si GPU.

Curatarea laptopului intr-un service profesional implica un serviciu complet prin care un tehnician indeparteaza murdaria, praful si resturile de pe tastatura, de pe componentele interne si alte piese importante ale laptopului. Pastrarea laptopului intr-o stare buna este foarte importanta pentru prelungirea duratei sale de viata, precum si pentru a preveni defectiunile timpurii ale componentelor.
Un service de laptopuri are tehnicieni bine pregatiti care stiu foarte bine pe ce sa puna accent atunci cand curata un laptop pe exterior si interior. Specialistii recomanda ca o astfel de curatare temeinica sa fie realizata cel putin o data la 1 an de zile. Chiar daca aparent laptopul tau nu are nevoie de curatare si te gandesti ca il folosesti intr-un mediu cat mai curat, prin modul in care functioneaza, laptopul atrage impuritati si praf in interior, prin gurile de aerisire. S-ar putea ca tu sa nu vezi aceasta murdarie din interior, dar un tehnician cu experienta va desface laptopul si va efectua operatiunile necesare pentru indepartarea prafului acumulat.

Una din cele mai frecvente probleme cu un laptop este atunci cand ingheata sau se blocheaza. Multe cauze pot sta la baza acestei probleme de blocare, dar una din cele mai frecvente este cu siguranta supraincalzirea laptopului. Doar gandeste-te ca laptopul este un mic aspirator, dar mai puternic, care este tot timpul pornit. Chiar daca nu se misca prin toata camera, laptopul aspira fiecare fir de praf, murdarie, fir de par si chiar particule de fum. Pe masura ce aerul trece prin laptop, toate aceste impuritati se depun pe componentele interioare ale sistemului. De aceea, este necesara curatarea profesionala a laptopului o data la  12 luni.

Majoritatea utilizatorilor care ignora curatarea profesionala a laptopului, ajung sa se confrunte cu urmatoarele probleme:

 • inghetarea ecranului
 • blocarea ecranului
 • inchidere brusca a ecranului
 • ecran albastru, aparent fara un motiv bine intemeiat.

Toate aceste simptome apar atunci cand laptopul nu mai poate rula asa cum trebuie, din cauza acumularii de praf pe componentele interioare sau pentru ca pasta termoconductoare de pe procesor si GPU s-a uscat si este invechita.

Serviciile centrelor profesionale de curatare includ:

 • indepartarea completa a prafului, murdariei si parului
 • curatarea tastaturii
 • inlocuirea pastei termoconductoare de pe CPU/ GPU.

Daca este nevoie, se poate inlocui si ventilatorul cu unul ce functioneaza fara probleme.

Ce alte operatiuni mai pot fi incluse in serviciile de curatare profesionala a laptopului intr-un centru de service si reparatii?

 • curatarea laptopului cu aer comprimat pentru eliminarea murdariei, a prafului si impuritatilor
 • curatarea si stergerea ecranului
 • igienizarea si dezinfectarea laptopului
 • stergerea carcasei cu solutii speciale
 • verificarea procesorului, a placii de baza si a memorie
 • curatarea si igienizarea carcasei si a altor componente care pot fi afectate

Cu toate ca ai putea sa incerci sa cureti laptopul acasa, pe interior, acest lucru nu este recomandat din mai multe puncte de vedere:

 • poate fi foarte dificil sa dezasamblezi un laptop si apoi sa-l montezi la loc
 • daca folosesti aer comprimat, trebuie sa stii cat de puternic poti sa aplici jetul de aer; in caz contrar, componentele pot avea de suferit
 • trebuie sa folosesti cu atentie solutiile de curatare
 • daca nu vei reusi sa pui toate componente laptopului la loc, acesta nu va mai porni si pot cauza probleme mai mari
 • operatiunea trebuie facuta cu simt de raspundere, cu rabdare si intr-un mod minutios

Chiar daca poti gasi usor tutoriale pe internet care iti arata pas cu pas cum sa faci curatarea laptopului pe interior, este intotdeauna mai intelept sa apelezi la profesionisti. Avand in vedere ca va fi nevoie de o curatare temeinica o data la un an, merita sa lasi toate aceste lucruri importante pe mana specialistilor. Acestia folosesc deja o procedura clara in curatarea laptopurilor, stiu pe ce sa puna accent, folosesc instrumente speciale, solutii de curatare eficiente si tehnici sigure, pentru ca integritatea laptopului sa nu fie afectata.

Pentru a te bucura in continuare de o buna performanta a laptopului, iti recomandam sa mergi cu el intr-un centru de service si reparatii laptopuri, cel putin o data pe an. Acolo, profesionistii vor curata ventilatoarele interioare ale laptopului, vor debloca fantele tictise cu praf si murdarie, vor improspata pasta termoconducatoare de pe procesor si placa video. In fine, procedand astfel, vei putea extinde durata de viata a laptopului si vei putea evita problemele cu supraincalzirea sa.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.