Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș: „La Teatrul Davila, în timpul managerului Cotimanis nu a fost o boemie, ci o adevărată sindrofie”

0

Cine vrea să scape de Costantin Cotimanis de la conducerea Teatrului Alexandru Davila din Pitești? De ce s-a făcut atâta vâlvă în spațiul public? De ce să renunți la un nume atât de sonor al scenei românești? Am adresat câteva întrebări vicepreședintelui Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu, exact persoana în subordinea căreia se află instituțiile culturale din județ.

Domnule Adrian Bughiu, dorește Consiliul Județean Argeș să-l schimbe pe actorul Constantin Cotimanis de la conducerea Teatrului Alexandru Davila?

Am constatat și eu, cu surprindere și dezamăgire, anumite ieșiri publice ale domnului Cotimanis din ultima perioadă. Sunt cu atât mai contrariat cu cât, încă de când am preluat zona de cultură ca și responsabil din partea Consiliului Județean, am manifestat o deschidere totală și un dialog permanent cu toți managerii instituțiilor de cultură subordonate CJ Argeș, inclusiv cu domnul Bebe Cotimanis. Ba mai mult, am răspuns de câteva ori și invitației mai multor angajați ai Teatrului Davila de a veni în mijlocul lor pentru a lămuri situația. Văd în online tot mai multe lucruri care nu au absolut nicio legătură cu starea de fapt sau cu liniile de dialog cu privire la Teatrul Davila. Ba mai mult, nu mai târziu de joi am avut o întâlnire cu domnul manager Cotimanis, în prezența și a celorlalți directori de instituții de cultură subordonate Consiliului Județean, în care i-am garantat domnului Cotimanis că, în acest moment, la nivelul conducerii CJ Argeș, nu s-a luat nicio decizie în ceea ce privește schimbarea domniei sale din funcția de manager. Este adevărat că, pe 24 martie 2021, domnului Cotimanis îi expiră contractul de management încheiat cu un an în urmă cu Teatrul Alexandru Davila și va trebui să luăm o decizie în acest sens.

Totuși, nu e totul în perfectă regulă, iar Consiliul Județean, ordonator principal de credite, prin intermediul dumneavoastră, are ceva de comentat la capitolul buget. Despre ce este vorba?

Tocmai pentru că văd comparații nefirești în mass media și în online-ul local, întăresc încă o dată afirmația pe care am făcut-o atât în mijlocul angajaților teatrului, cât și, personal, managerului Cotimanis, și anume că, noi nu punem la îndoială și nu vrem să interacționăm  cu actul artistic derulat la nivelul Teatrului Alexandru Davila.

Cu atât mai mult, nu punem la îndoială calitățile actoricești ale maestrului Cotimanis, ci, așa cum era normal, în calitate de ordonator principal de credite, am ridicat câteva semne de întrebare privitoare la acțiuni sau inacțiuni ale domniei sale în acest an de management. Și ca să vorbim la concret, țin, doar, să precizez că bugetul Teatrului Alexandru Davila pe 2020, an pandemic, a fost de aproximativ 150 miliarde lei vechi (15 milioane lei), iar în acest an în condițiile în care li s-a atras atenția că trăim vremuri fără precedent, cu greutăți financiare, dumnealui ne-a prezentat o fundamentare de buget de aproximativ 145 miliarde lei vechi (14,5 milioane lei), dintre care 95 miliarde lei vechi (9,5 milioane) reprezintă cheltuieli de personal. Menționez că veniturile proprii obținute în urma activității Teatrului Davila pe 2020 au fost de 0,8%.

În condițiile date, dați-mi voie să cred că ceea ce s-a întâmplat la Teatrul Davila în timpul managerului Cotimanis nu a fost o boemie ci o adevărată sindrofie.

Care este diferența între, să spunem așa, managementul lui Poghirc și cel al lui Bebe Cotimanis?

Țin să mai subliniez două aspecte: există angajați care sunt pontați zilnic, deși nu au mai trecut pe la teatru de un an de zile, întrucât locuiesc în altă țară, pe de o parte, sau, pe de altă parte, am constatat că actualul manager a continuat proiectele păguboase din punct e vedere financiar de pe vremea directorului Poghirc.

Iar domnul Cotimanis, în loc să caute sfaturi și răspunsuri pentru a păstra o linie decentă de funcționare la nivelul teatrului, dă interviuri sau lansează în spațiul public supoziții personale legate de deciziile viitoare ale conducerii CJ Argeș, în ceea ce privește Teatrul Alexandru Davila. 

Cu toate acestea subliniez din nou, că, atâta timp cât domnul Cotimanis ne propune un plan de management viabil din care să reiasă restructurarea cheltuielilor, domnia sa se poate bucura în continuare de suportul nostru, al Consiliului Județean Argeș.


Ultima oră! În mediul online a fost lansată o petiție de susținere a lui Constantin Cotimanis: Teatrul Davila este al piteștenilor, nu al politicienilor! Bebe Cotimanis nu pleacă!

La scurt timp, foarte mulți admiratori ai omului și actorului Bebe Cotimanis au semnat pentru susținerea sa. Ar fi de adăugat că, petiția despre care vorbim, a fost semnată de întreaga conducere a Consiliului Județean Argeș începând cu președintele Ion Mînzînă și continuând cu vicepreședinții Adrian Bughiu și Marius Nicolaescu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata