Legea Porcului! Mai pot crește românii aceste animale în gospodării? Ce propun parlamentarii!

Legea Porcului ar putea ajunge la vot în Plenul Parlamentului în săptămânile următoare, scopul modificărilor legislative fiind, potrivit deputatului de Argeș Aurel Bălășoiu, eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul României. Noile modificări protejează, însă, și românul de rând, susține deputatul de Argeș, care apreciază că noua lege va susţine în continuare creşterea porcului în gospodăria populaţiei. Propunerea legislativă privind exploataţiile de creştere a suinelor şi de combatere a pestei porcine în România a fost, deja, discutată și în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaților, iar deputatul Bălășoiu, membru al acesteia, spune că forma care va fi supusă votului păstrează tradiția românilor.
Maxim cinci porci și doar pentru consum în familie

Persoanele fizice pot crește în gospodăriile proprii cel mult cinci porci pentru îngrășare și consum propriu dar nu și pentru comercializare. Cei care se află în această situație, adică vor să crească suine în cadrul exploatațiilor non-comerciale de subzistență vor fi înregistrați în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA. Trebuie, de asemenea, respectate cu strictețe normele de igiena și sănătate publică privind mediul de viață al populatiei, precum si cu respectarea normelor de biosecuritate si bunăstare. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrășare, fiind interzisă reproducția în aceste exploatații. Porcii, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Cine și cum ar putea comercializa porci crescuți la curte?
Un aspect interesant al propunerii legislative ajută producătorul local, spune deputatul Aurel Bălășoiu, astfel, pot crește porci și persoanele fizice neînregistrate la ORC din cadrul exploatațiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA. Este vorba desre cei care cresc o scroafă însămânțată artificial și produșii acesteia sau au un număr maxim de 15 porci la îngrășat pe an. Atât animale cât și produsele rezultate vor autorizate sanitar-veterinar, atât pentru consum familial, cât și pentru comercializare la nivel județean, în baza atestatului de producător și a cametului de comercializare, către exploatații non-comerciale și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, cu respectarea legislației în vigoare.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului